5 tipp, amivel megelőzhető a fürdés utáni kellemetlen viszketés

A fürdés utáni viszketés egy igen gyakori jelenség, amit általában a bőr kiszáradása okoz. Télen valamivel gyakrabban tapasztalható, de akadnak, akik egész évben küzdenek vele.

Néhány változtatással viszont könnyedén elejét lehet venni a problémának, nézzük is, hogy mire érdemes odafigyelni.

Mindennapos testápolás

A kiszáradt bőrt folyamatosan hidratálni kell, ezért a testápolózást célszerű beépíteni az esti rutinba. Amint megtörölköztünk, kenjük be magunkat tetőtől talpig a Helia-D hidratáló testápolóinak valamelyikével, de ne öltözzünk fel rögtön, várjunk pár percet, amíg a krém beszívódik.

Ez az időtartam tökéletesen alkalmas arra, hogy addig fogat mossunk, fésülködjünk, esetleg elvégezzük az ilyenkor szokásos arcápolási rutinunkat. Végül, amikor már mindennel kész vagyunk, csak akkor vegyük fel a pizsamánkat, hálóköntösünket.

Ezzel a trükkel minden fürdés után pótolhatjuk bőrünk elveszített nedvességét, és megelőzhetjük a kiszáradást, viszketést.

Mértékletes kádfürdőzés

Aligha akad egyszerűbben kivitelezhető és kellemesebb otthoni wellnessprogram, mint bedőlni egy kád forró, habos vízbe és addig lazítani benne, amíg ki nem hűl. Ám ami a léleknek jót tesz, az nem biztos, hogy a testnek is.

A bőrt például igencsak megviseli, ha órákat üldögélünk a forró vízben, kivörösödik, kiszárad és viszketni kezd tőle. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha ne élvezzük a kádfürdőzés adta örömöket, hanem inkább azt, hogy itt is tartsunk mértéket. Ne legyen mindennapos, hanem hetente max 1-2 alkalommal fürödjünk a kádban.

A víz hőmérséklete

Télen, amikor odakinn tombolnak a mínuszok és úgy érünk haza, hogy teljesen átfagytunk, akkor érthető, hogy másra sem vágyunk, mint egy forró zuhanyra, ami tetőtől talpig átmelegít.

Ám itt megintcsak elérkeztünk a túlságosan meleg víz problémájához, azaz hogy kiszárítja a bőrt. Érdemes tehát visszavenni egy kicsit a hőmérsékletből. A legjobb, ha kellemesen langyos, 30-35oC közötti vízzel tusolunk.

Tipp: ha nagyon didergünk, akkor az első 1-2 percben állíthatjuk melegebbre is, de utána mindenképp csökkentsük le a víz hőfokát. Ne zuhanyozzunk sokáig, mert az a pénztárcánk mellett a bőrünknek sem tesz jót, 10 perc alatt is elég alaposak lehetünk.

A fürdéshez használt kozmetikumok

Sajnos sok tusfürdő tartalmaz olyan összetevőket, melyek ugyan gondosan tisztítanak, viszont szárítanak is.

Ha eleve is jellemző ránk a bőrszárazság, netán még irritáció is fellép, akkor érdemes a hagyományos tusfürdőket valamilyen kímélő alternatívára, például babáknak készült termékekre vagy natúr szappanokra lecserélni. Ezek sokkal kíméletesebben tisztítanak, így nem okoznak viszketést.

A törölközés

A vizes bőr alapvetően is sérülékenyebb, így óvatosan kell felitatni róla a vizet. Ha erősen dörzsöljük a törölközővel, akkor ne csodálkozzunk, hogy kipirosodik és viszket.

Óvatos, nyomkodó mozdulatokkal szárítkozzunk, és puha anyagú, jó nedvszívó képességű textilt használjunk.