3+1 tipp, hogy ne kerüljünk a költöztető hiénák markába

Sajnos a költöztetés piacán napjainkban is vannak olyan szereplők, akiket csak úgy hívunk: költöztető hiénák. Aki a markukba kerül, az sajnos fizetni fog, méghozzá sokat! Épp ezért meg kell előzni, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk. Ehhez hoztunk most 3+1 tippet, melyek segítségével elkerülhető, hogy a hiénák markába kerüljünk.

Kik is azok a költöztető hiénák?

Egy költöztetés lehet gyors és gördülékeny, ha a megfelelő partnert sikerül kiválasztanunk a feladatra. Azonban ha belefutunk pár költöztető hiénába, akkor rémálommá válhat az egész. De kit is nevezünk így?

Azokat a magukat költöztetőnek kiadó személyeket, akik mindent megígérnek, de végül többet fizetünk a szolgáltatásukért, mint bármikor is gondoltuk volna. Jellemző rájuk, hogy írásban még csak véletlenül sem kommunikálnak, így nincs is mire hivatkozni, ha esetleg végül a helyszínen nagyobb összeget kérnek, mint amit előzetesen megbeszéltünk velük. Márpedig lehet hallani olyan rémtörténeteket, amikor felpakoltak mindent a teherautóra, és utána közölték, hogy ilyen-olyan okok miatt többszörösére nőtt a fizetendő összeg. És addig nem is voltak hajlandóak folytatni a költöztetést, amíg meg nem kapták.

Mindenképp el kell kerülni őket! Hogy ez könnyebb legyen, hoztunk 3+1 tippet, ami segíthet.

  • 1. tipp: Ellenőrizzük a cégadatokat!

Semmiképp se bízzunk meg olyan vállalkozást, aminek a cégadatai nem találhatóak meg a honlapjukon. Bárki tud pár tízezer forintból szép honlapot készíttetni, és bárki kitalálhat bármilyen fantázianevet, brandet, de a szabályos céges működés az más!

  • 2. tipp: Ragaszkodjunk az írásos formához!

A megrendelésünknek mindig legyen írásos formája. Legalább egy e-mailes levélváltás történjen, amiben az árak, a díjak részletesen megtalálhatóak. Emellett a költöztetés napjának írásos visszaigazolásához is ragaszkodjunk. Ez talán a legfontosabb tippünk mind közül, mivel aki ezekre nem hajlandó, az valószínűleg csak át akart volna verni minket, és így ezt el tudjuk kerülni.

  • 3. tipp: Előleget csak nemzetközi költöztetés esetén adjunk!

Semmi gond nincs akkor, ha egy nemzetközi költöztetés kapcsán egy cég előleget kér. Ilyenkor nagyobb a kockázat, több lehet a buktató, mint például egy hazai, akár vidéki fuvar esetén. Viszont a teljes díj 50%-ánál ne legyen magasabb az összeg! Belföldön viszont nem indokolt az előleg, ezt tartsuk szem előtt.

3+1. tipp: Foglaljunk időben!

A legjobb cégek folyamatosan le vannak terhelve, rendszeresek a megbízásaik. Ha felkeressük őket, akkor szabad időpontjuk legjobb esetben is csak hetek múlva lesz. Kifejezetten sok a munka minden cégnél minden hónap elseje magasságában, mert a legtöbben így időzítik az adásvételt és a bérleti szerződéseket.

Ha pedig SOS a költöztetés, akkor már csak a “maradék” közül választhatunk, így nagyobb az esély arra, hogy ha nem figyelünk, akkor egy hiénával hoz össze minket a sors. Már csak ezért is érdemes időben foglalni!

A fenti pár tippet érdemes szem előtt tartani minden egyes költöztetés során, mert így elkerülhetjük a legrosszabbat!