Orbán veje nem pihent: Lecsapott Magyarország egyik legnagyobb vállalatára is

Tovább növelte befolyását az üzletember.

A Waberer’s International lezárta a Petrolsped csoport többségi, 51 százalékos részesedésének felvásárlását, így Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társaságának akvizíciójával belépett a döntően vasúti szolgáltatásokat igénybe vevő speciális szállítmányozási szegmensbe – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A Petrolsped csoport – a jelen tranzakció keretében megvásárolt tagvállalatokkal számolva – 2022-ben

53 millió eurós konszolidált árbevételt ért el

4,7 millió eurós kamat és adófizetés előtti eredmény (EBIT) mellett.

A vállalat egy intermodális terminál építésének végső fázisában van Dél-Magyarországon. A beruházás várhatóan már 2024-től alapot jelenthet a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozás támogatásához.

A csoport döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt kötött pályás szállítmányozási szolgáltatásokat közvetlenül, valamint lányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. A vállalat által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak többek között a mezőgazdasági termékek, az építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek és járművek.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója közölte, a vállalat jelentős növekedési lehetőséget lát a vasúti szállítmányozásban egyrészt az új hazai ipari és autóipari beruházások miatt, másrészt azért, mert meglévő ügyfeleik egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású logisztikai szolgáltatások felé fordulnak.

A Waberer’s cégcsoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező logisztikai részvénytársasága, Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója, 2900 tehergépjárműből álló modern flottát üzemeltet, és mintegy 250 ezer négyzetméter korszerű raktárt kezel. Ezzel a régió legnagyobb logisztikai kapacitása felett diszponál – írták.

A Telex beszámolójában emlékeztetett, a Waberer’s-ből 2016-ban szállt ki alapítója, Wáberer György, azóta a cég egyre nagyobb részét vásárolják meg a Fidesz-közeli üzleti körök: 2022-ben Tiborcz István BDPST Equity-je szerzett 26,8 százalékos részesedést, de az üzlet annyira hasított, hogy 2023-ban a BDPST csoport egy másik cégén keresztül megvette Wáberer maradék részvényét.

A tranzakcióval Orbán Viktor vejének köre

49,64 százalékra növelte befolyását a tőzsdei cégben.

Valódi Hírek