Kíméletlen csalókra figyelmeztet a rendőrség: Percek alatt nyúlják le a számláról a pénzt

Az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló bűnesetek.

Az elmúlt napokban két nagyobb összegű csalást is elkövettek Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

A hatóság friss közleménye szerint a sértettek mindkét esetben üzenetet kaptak a „bankjuktól”. A kisújszállási megkárosított polgárt e-mailben arra kérték, hogy változtassa meg az internetes banki belépési azonosítóját, mivel az rövidesen lejár.

A sértett a kapott linket követve egy honlapon megadta az adatait, majd napokkal később észlelte, hogy a számlájáról eltűnt 1,6 millió forint – részletezte a hatóság.

A banki adatok lenyúlása

A másik, jászalsószentgyörgyi sértett SMS-t kapott, hogy frissítse a pénzintézet alkalmazását. A folyamat során ő is megadta az adatait, napokkal később pedig értesítést kapott a telefonjára, hogy a frissítés megtörtént.

Később észlelte, hogy több mint 9 millió forintot utaltak el a számlájáról.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Mátrix Projekt keretében felhívták a figyelmet az online csalások megelőzésére. Tanácsaik a következők:

  • „Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne adják meg bankkártyaadataikat, felhasználói fiókjuk azonosítóit, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha a visszautasíthatatlan ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!”

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek