Figyelem! Elpusztíthatatlan veszélyes férgek jelentek meg Magyarországon (+videó)

Két húsevő féregfajt azonosítottak hazánkban.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon – közölte az MTI-vel a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szerdán.

Közleményük szerint egy pécsi kertészetben került elő a két laposféregfaj, amelyek előfordulását a kutatók a Zootaxa című zoológiai folyóiratban közölték. Mindkét faj ragadozó, elsősorban csigákat és földigilisztákat fogyasztanak. A hazai faunára kifejtett hatásuk még ismeretlen, így ennek további vizsgálata szükséges.

A beszámoló szerint a mostani tanulmányig nem jelent meg hivatalos szakirodalmi leírás egyetlen Magyarországon élő szárazföldi laposféregről sem, viszont a kutatóknak eddig összesen tizenhét hazánkban is előforduló édesvízi planáriafajról volt tudomásuk.
Az utóbbiak két főcsaládba – a Geoplanoidea és a Planarioidea – sorolhatók. A Magyarországon most megjelent két faj a Geoplanoidea csoportba tartozik – ismertették.

A fajok egyike a Diversibipalium multilineatum névre hallgató planária, amelyből

27 centiméter hosszú példányt is találtak.

A, B: obama-féreg felül- és alulnézetből; C: kékkel körülrajzolva az állat feje, az X a szájnyílás helye; D, E, F: a kokonok világrahozatala / Forrás: 24.hu

A fajra a szalmasárga alapszín és a háti oldalon végighúzódó három barna csík, valamint a fej két oldalán található kiszélesedő lebeny jellemző, emiatt magyarul a kalapácsfejű féreg nevet javasolták neki. Ezt a fajt eredetileg Japánban írták le, vélhetően oda is behurcolás útján került. A kalapácsfejű férgek többségére a pécsi kertészet üvegházi részében bukkantak a kutatók, bár

néhány példány a szabadba is kijutott.

A másik faj az Obama nungara nevű, eredetileg Brazíliában leírt planária, amely jóval kisebb – hossza 7 centiméternél rövidebb, szélessége mintegy 5 milliméter –, barnás, jellegzetes márványos mintázatú állat. A kutatók magyar névnek az obama-férget javasolják, az itthon megtalált példányok génszekvenciái argentin példányokéval mutattak teljes egyezést.

A közlemény szerint az Obama nungara mára már

számos európai országban megjelent és elterjedt.

Miután a pécsi kertészetben talált példányokat begyűjtötték, egy budapesti kertészetben, illetve egy szombathelyi botanikus kertben is előkerült néhány, ami azt jelzi, hogy a jelenleg ismertnél sokkal elterjedtebb lehet országszerte. Számos pécsi példány petecsomagot is lerakott, ez mutatja, hogy képes volt ivarosan szaporodni Magyarországon – írták.

Két húsevő féregfajt azonosítottak Magyarországon, mindkettő idegenhonos és komoly károkat képesek okozni. Emberre ugyan nem jelentenek veszélyt, ám a talaj legértékesebb élőlényei között számon tartott földigilisztákat és csigákat zsákmányolják, ivartalan szaporodásuk pedig felér egy szuperképességgel – mondta a 24.hu-nak Dr. Lazányi Eszter biológus.

Hozzátette, mindkét most megtalált féreg ragadozó életmódot folytat, és képesek arra, hogyha a testüket felvagdossuk, minden darabból új egyed jöjjön létre. Sőt,

egyikük önmagát is ketté tudja szakítani

– hívta fel a figyelmet a biológus.

Azt írták, a hihetetlen mértékűre növekedett globális áru- és személyforgalom korábban elképzelhetetlen vándorlási útvonalakat nyitott meg az élőlények számára: hajókon, repülőkön napok, hetek alatt kelhetnek át kontinenseken és óceánokon, a világ legtávolabbi pontjaira is eljuthatnak, erre pedig természetes úton soha nem nyílna lehetőségük.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a behurcolt fajok megjelenése soha sem kedvező, ugyanis ha megtelepszenek új hazájukban, sokszor rendkívül káros invázióba kezdenek, és kiszorítják, felfalják az őshonos fajokat, szélsőséges esetben ki is pusztíthatják őket.

Jelezték,

némely faj közvetlen veszélyt is jelent az emberre.

Példaként említették, hogy Magyarországon is azonosították

  • a veszélyes kórokozókat terjesztő tigrisszúnyogot,
  • a koreai szúnyogot,
  • az ázsiai bozótszúnyogot
  • és a Hyalomma kullancsot.

Videó:

(MTI / 24.hu nyomán)

(Címlapkép: parkerdo.hu)

Valódi Hírek