Elképesztő: Kiszivárgott, kit akar a Fidesz főpolgármester-jelöltnek

Felbukkant egy meglepetésinduló is.

Újabb Fidesz-közeli közéleti személyiség népszerűségét teszteli a Fidesz egy, a párt által megbízott közvélemény-kutató intézet segítségével. Az eddig megszokott kormánypárti figurákon túl ezúttal meglehetősen váratlan szereplőt is a választópolgárok ítélőszéke elé állítottak:

az illető Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője,

aki az utóbbi másfél évtizedben önálló médiaszemélyiséggé nőtte ki magát.

A 24.hu értesülései szerint az utóbbi napokban számos választópolgárt keresett meg egy közvélemény-kutató cég, hogy kikutassa, kire szavaznának a legtöbben Karácsony Gergellyel szemben. A felmerült nevek között a korábbiakhoz hasonlóan újra szerepelt Bús Balázs és Wintermantel Zsolt, a Fidesz 2019-es választáson túlnyomóan ellenzéki közegben induló, de csak kis különbséggel elbukó kerületi polgármesterei.

A két klasszikus pártpolitikus mellett felmerült az utóbbi években üstökösként feltörekvő kormányszóvivő, korábbi főpolgármester-helyettes, Szentkirályi Alexandra, Szalay-Bobrovniczky Kristóf felesége. Ő a mezőnyben az egyetlen megnevezett női induló.

Negyedikként Vitézy Dávid jelöltségére is rákérdeztek. Ő Tarlós István első főpolgármesteri ciklusa idején volt a BKK vezérigazgatója, akit a volt városvezető a második ciklusa kezdetén leváltott a köztük kialakult konfliktusok miatt. A közlekedési szakértő később a szakterülete államtitkára lett, azonban rövid idő után leköszönt, miután Lázár János átvette a közlekedési tárcát. A jelenlegi városvezetés mellett a Fidesszel is számos konfliktusa van, ennek ellenére a szakmai tekintélye és a magas elfogadottsága miatt felmerült, hogy a Fidesz akár külsősként is hajlandó lesz támogatni a választáson.

Végül Győrfi Pál neve is felmerült a kutatásban. A mentőszóvivő kutatásban való felbukkanása meglepő; arra utalhat, hogy

a Fidesz nagyon nehezen talál olyan, párton belülről érkező jelöltet, akit elfogad a választópolgárok többsége.

A kutatásban több opciót vázoltak a válaszadóknak: az egyik eshetőség szerint Karácsonnyal mellett két további indulót feltételeztek; az egyik ellenjelölt eszerint a Fidesz színeiben indulna, a másik pedig Vitézy Dávid lenne függetlenként. A másik lehetőség szerint egyetlen ellenjelölt állna Karácsonnyal szemben. Utóbbi esetben mindegyik Fidesz-közeli jelölt indulására egyenként rákérdeztek, így Vitézyére is.

A fentiek tükrében

felmerülhet, hogy a Fidesz végül beáll a függetlenként induló Vitézy mögé.

Akár az is lehetséges, hogy önálló jelöltet neveznek majd, később pedig visszaléptetik azt a közlekedési szakértő javára.

Valódi Hírek