Hatalmas botrány Makón: Kirúgták az elbocsátások ellen tiltakozó szakszervezeti vezetőt

Mi folyik itt?

Megírtuk, hogy a makói Continental gumigyárban tavaly tömeges leépítés kezdődött: kirúgtak 50 embert.

Az üzemben már a koronavírus-járvány óta nagy volt a dolgozói mozgás, sok ember hagyta el a céget 2020 óta. 2021-ben vissza is fizettek egy 1,7 milliárdos forintos állami támogatást, amit eredetileg létszámbővítésre kaptak, de végül nem vettek fel új embereket.

A Continental cégcsoport Magyarországon 8 városban, nevesül Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Veszprémben és Vácon van jelen, körülbelül 8000 munkavállalót foglalkoztat.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. nettó árbevétele 2022-ben 60,37 milliárd forint, egy évvel korábban 59,86 milliárd forint volt. A társaság 2022-ben 6,07 milliárd forint, 2021-ben pedig 439,19 millió forint veszteséggel zárt.

A tömeges létszámleépítés ellen a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) is tiltakozott, azonban ennek nem várt következményeként a gumigyár vezetése beperelte a GSZSZ-t és annak elnökét, Radics Gábort,

kétmillió forintos sérelemdíjat követelve tőlük

– tájékoztatta decemberben a szakszervezet a médiát.

A közlemény szerint a gumigyár vezetősége azért perelte be a GSZSZ-t és annak elnökét magánszemélyként, mert a helyi szakszervezettel együtt rendszeresen nyilvánosságra hoztak számos törvénytelennek vélt munkáltatói intézkedést.

A makói cég végül január 16-án,

azonnali hatállyal elbocsátotta a gyárban 27 éve dolgozó szakszervezeti elnököt.

Radics a merce.hu-nak elmondta, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte az elbocsátás, másnap már biztonsági őrök vezették ki a gyárból, nem kapott végkielégítést, pedig 27 éve dolgozott a cégnél, és elesik a tavalyi prémiumától is.

Az üggyel kapcsolatban pénteken közleményt adott ki a Continental, amelyet változtatás nélkül közlünk az alábbiakban.

„A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának.

Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is.

Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk”

(Kiemelt képünkön Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség vezetője látható)

Valódi Hírek