Évtizedek óta nem történt ilyen: Minden fogyasztót érint az EU új döntése

Véget érhet a kettős minőség alkalmazása.

Rendkívül fontos uniós döntés született a közelmúltban, amelynek következtében végleg rendeződhet az az évtizedek óta tartó erkölcstelen gyakorlat, hogy az élelmiszeripari cégek a nyugat-európai embereknek jobb minőségű élelmiszereket szállítanak, mint a közép-kelet európai fogyasztóknak. Az economx.hu-nak az ügyet kezelő magyar uniós képviselő elmondta:

véget érhet a kettős minőség alkalmazása.

Hosszú évek óta nyílt titok, hogy az élelmiszeripari cégek Nyugat-Európában jobb minőségű élelmiszereket forgalmaznak, mint Közép-Kelet Európában, és ez minden tisztességes kereskedelmi magatartással szembe megy.

Évek óta nyílt titok, hogy Nyugat-Európában jobb minőségű élelmiszereket forgalmaznak az élelmiszeripari cégek, mint Közép-Kelet Európában. Ez a gyakorlat pedig minden tisztességes kereskedelmi magatartásnak ellentmond.

Ám a napokban az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazták a fogyasztók hitelesebb tájékoztatását, valamint a környezetbarát jelleget alaptalanul állító címkézés tilalmát előíró jogszabályjavaslatot.

Az új irányelvet

593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett fogadták el.

A javaslat nagyobb védelmet garantálna a fogyasztóknak a megtévesztő környezetvédelmi címkézésekkel szemben, valamint biztosítaná, hogy hitelesebb információk mentén dönthessenek vásárlásaik során. Az új javaslat szerint a jövőben csak a hivatalosan elismert vagy a hatóságok által bevezetett tanúsítási rendszerek követelményein alapuló címkék lesznek engedélyezettek az EU-ban.

Az irányelv arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy a jövőben a termékek tartósságára is jobban ügyeljenek a gyártók és a fogyasztók, továbbá minden terméken jól látható helyen kell majd feltüntetni a jótállásra vonatkozó információkat is.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevője a portálnak elmondta: Magyarország és a három visegrádi ország összehangolt fellépésének eredményeként a kettős minőség témájával, mint a fogyasztók irányába megnyilvánuló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal az Európai Bizottság folyamatosan, magas szinten foglalkozik.

Első lépésként 2017. szeptember 26-án közzétette a négy fő intézkedést tartalmazó iránymutatását, amelyek mentén a bizottság megfelelő megoldást próbál találni az Unió egyes tagállamaiban azonos márkanév alatt, de különböző összetétellel forgalmazott élelmiszerek problémájára, és amellyel meg kívánja szüntetni a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetését – ismertette.

Az iránymutatás az alábbi négy elemet tartalmazza:

  • az uniós jogszabályoknak a kettős minőségű élelmiszerekről szóló értelmező útmutatójának közzététele,
  • egy-egy millió euró elkülönítése a Közös Kutatóközpont (JRC) részére a jelenség összehangolt megfigyelése érdekében egy 2018 végére várható közös vizsgálati módszertan kidolgozására,
  • illetve a tagállamok nemzeti hatóságai számára a kettős minőség további tesztelésére,
  • továbbá a gyártók és forgalmazók számára magatartási szabályok kidolgozása.

Tóth Edina kiemelte, hogy az illetékes tagállami hatóságoknak eseti alapon kell vizsgálniuk az ilyen gyakorlatokat az új irányelv rendelkezései szerint, alapul véve az Európai Bizottság 2017. szeptember 26-án közzétett, az uniós jogszabályoknak a kettős minőségű élelmiszerekről szóló értelmező útmutatóját.

„A magyar hatóságok a jogszabály hatályba lépése óta számos alkalommal vizsgálták a termékek kettős minőségét, és több alkalommal jutottak arra a megállapításra, hogy

számos árucikk esetében állapítható meg kettős minőség,

és egy-egy termékcsalád jobb, minőségi darabjait idehaza nem árusítják a gyártók”

– jegyezte meg, hozzátéve: a kettős minőség felszámolása érdekében meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmi hatóságok szerepét, és biztosítani kell számukra azokat az eszközöket, amelyekkel véget vethetnek ennek a gyakorlatnak.

A portál megkeresésére Krausz Miklós szakjogász a javaslattal kapcsolatban elmondta: még nem tudni pontosan, mely szervek lesznek hivatottak az ellenőrzések elvégzése, ám legnagyobb valószínűséggel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatal kapja meg majd ezeket a jogosítványokat.

Valódi Hírek