Teljes a káosz Pintéréknél: Veszélybe került a februári pedagógusbérek kifizetése

Ez meg hogyan lehetséges?

A kormány döntése szerint 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusbér – közölte a Belügyminisztérium december végén.

A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és

ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.

A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen – tették hozzá.

Ez mind szép és jó, de a pedagógusbér-emelés levezénylését ágazati szereplők szerint kapkodás és káosz jellemzi. Ezért

nem biztos, hogy februárban a pedagógusok megkapják az emelt bért, sőt az is elképzelhető, hogy a megszokotthoz képest később érkezik a számlájukra a fizetés.

Csütörtökön ugyanis a Magyar Közlönyben két, a pedagógusbér-emelés végrehajtását szabályozó rendelet jelent meg. Az egyik azt rögzíti, hogy a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvodapedagógusok bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik.

A „tanárbéremeléshez szükséges egyes veszélyhelyzeti rendelkezésekről” című pedig azt tartalmazza, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt a magyar pedagógusok csak január 30-ig tudhatják meg, hogy személyre szabottan pontosan milyen feltételekkel és mennyit kereshetnek 2024. január elseje óta.

Egy a 24.hu-nak nyilatkozó iskolafenntartó azt is elmondta, hogy még nem kapták meg a béremeléseket lehetővé tevő finanszírozási határozatot a Magyar Államkincstártól (MÁK), így fogalmuk sincs arról, hogy mi alapján igényeljenek támogatást a béremelésekre.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője is aggódik a hozzájuk érkező visszajelzések miatt.

„Hát, nem vagyunk annyira nyugodtak, mert halljuk folyamatosan a visszajelzéseket a fenntartóktól is,

hogy még tájékoztatás sem jött róla, hogy a bánatba kellene ezt csinálni”

– mondta.

Valódi Hírek