Kitört a káosz Putyinéknál: Rátámadt a rendőrökre a tüntető tömeg (+videó)

Több százan vettek részt a demonstráción.

Összecsapott az orosz rendőrség a tüntetőkkel az uráli Baskírföldön szerdán, miután egy helyi bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt egy helyi ellenzéki aktivistát.

A közösségi oldalakon keringő videókon több száz ember látható, amint hógolyókkal dobálják a rohamrendőröket a mintegy 17 ezer lakosú Bajmak városában.

Az OVD-Info nevű civil szervezet szerint hatezer ember vett részt a tüntetésen, a rendőrség mintegy húsz embert őrizetbe vett – közölte az MTI.

A RusNews közzétett egy videót, amelyen az látható, amint a biztonsági erők megpróbálják feloszlatni a tüntető tömeget.

Fail Alszinov aktivistát, aki a baskíriai energiaforrások kiaknázása ellen harcol, és elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását, a nap folyamán büntetés-végrehajtási intézetben letöltendő négy év szabadságvesztésre ítélte gyűlöletkeltés miatt a bajmaki bíróság, amely zárt ajtók mögött hozta meg ítéletét.

Az aktivista tavaly egy önkormányzati gyűlésen az aranybányászat ellen mondott beszédében két szót használt a helyi baskír nyelven, amelyeket a hatóságok rasszista kijelentéseknek minősítettek.

Alszinov azt állítja, szavait rosszul fordították le oroszra.

„Nem ismerem el a bűnösségemet. Mindig az igazságért, a népemért, a köztársaságomért harcoltam”

– védekezett az ítélethirdetés után, hozzátéve: „fellebbezni fogunk”.

A bajmaki bíróság döntésében úgy ítélte meg, hogy Alszinov megjegyzései gyűlöletkeltésre és egy embercsoport méltóságának megalázására irányultak faji, nemzetiségi, nyelvi vagy származási alapon.

(MTI / privátbankár.hu nyomán)

Valódi Hírek