Mire készül Orbán? Feltűnően puncsol az elnöki székért küzdő Donald Trumpnak (+fotó)

Gratulált az exelnök iowai előválasztási győzelméhez.

„Régóta várt győzelem”

– ezekkel a szavakkal és egy tapsolós emojival reagált Orbán Viktor a republikánus Donald Trump iowai előválasztási győzelméhez. Az USA volt elnöke 50 százalék feletti támogatottságot tudhat magáénak a pártján belül a „sólyomszemként” is emlegetett államban.

Iowaban helyi idő szerint hétfő este tartották a republikánus előválasztást, ahol a szavazók a republikánus elnökjelölt személyéről döntöttek.

A második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó végzett, megelőzve Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót. DeSantis sikerként értékelte szereplését, amelyet szavai szerint komoly politikai ellentámadások és negatív kampány közepette tudott elérni. Úgy véli, komoly lehetőséget kapott a kampánya folytatására, de megállapította, hogy sok munkát kell még elvégezni.

Nikki Haley a harmadik helyezése ellenére úgy fogalmazott, hogy a következő előválasztásokon kiderül majd, hogy „kétszemélyes versenyről” van szó közte és Donald Trump között. A politikus utalt arra, hogy a következő előválasztási helyszínek, azaz New Hampshire, illetve a számára hazai pályának számító Dél-Karolina az ő sikerét hozhatja.

New Hampshire-ben mellesleg demokrata előválasztást is tartanak, ahol Joe Bidennek, az újraválasztásáért induló hivatalban lévő elnöknek elsöprő győzelemre van esélye.

Az előválasztás hivatalosan ugyan a demokrata választók számára is megkezdődött Iowában, de hétfőn csak választókerületi gyűléseket tartottak, jelöltekre nem lehetett szavazni.

Az állam regisztrált demokrata szavazói az általuk preferált elnökjelöltre levélben adhatják le voksaikat egészen március elejéig. A szavazatokat március 5-én összesítik, az úgynevezett „szuperkedden”, amikor 17 államban egyszerre rendeznek előválasztást.

A Demokrata Párt is megrendezi az előválasztást, a felmérések szerint

Joe Biden hivatalban lévő elnök támogatottsága legalább olyan meggyőző, sőt, még nagyobb is, mint Donald Trumpé

a republikánusok körében.

Az amerikai politikai szokásjog alapján, ha a hivatalban lévő elnök úgy dönt, elindul az újraválasztásáért, akkor nagy eséllyel érdemi ellenfél nélkül méretheti meg magát a párton belüli előválasztáson. Így van ez Biden esetében is, akinek két ellenfele sem ismertségben, sem népszerűségben nem közelíti meg a demokrata elnököt, így nincs rá érdemi esélyük, hogy megszorongassák őt.

Június elejéig minden amerikai államában megrendezik az előválasztásokat, amelyeket nyáron követnek az országos jelölő konvenciók. A republikánusok július 15. és 18. között tartják a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban, míg a demokraták augusztus 19. és 22. között az Illinois-beli Chicagóban véglegesítik elnökjelöltjük személyét.

(Orbán Viktor/X/MTI)

Valódi Hírek