Ez most mi? Kibukott néhány furcsaság Mészáros cégének „meglepő” győzelméről

Valami nem stimmel!

Újabb közbeszerzést zsebelhetett be Mészáros Lőrinc tavaly szeptemberben,

a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiírt személygépjármű-flotta beszerzését ugyanis a Mészáros M1 Kft. nyerte meg

– részletezte a minap az Átlátszó.

Mint írták, a Magyar Közút összesen 102 darab gépjármű beszerzésére kereste partnerét, amelynek egy év áll rendelkezésére a járművek beszállítására – a felcsúti üzletember cégének ez minden bizonnyal nem okoz gondot, a korábbi tapasztalatok szerint a cége nagyon rövid vállalási határidőkkel kerekedik felül versenytársain.

Az oknyomozó portál felhívta a figyelmet arra, hogy a közútkezelő kiírásában a pontozás igen aránytalan, az 1 és 15 nap között szállító cégeknek 100, amíg a 16 és 30 nap között szállító vállalkozásoknak csupán 20 pontot adtak. 31 és 60 nap között 5 pont, amíg 61 nap felett 1 pont járt a jelentkezőknek.

Mellesleg a Miniszterelnökség a közbeszerzési útmutatója szerint nem repes az ilyesfajta pontkiosztási rendszertől. Az Átlátszó szakértője szerint a kiírás úgy csúszhatott át az ellenőrzésen, hogy a pontszámítási módszer részletezését csupán egy, az elektronikus közbeszerzési rendszerből (ekr) letölthető Excel-táblázatba rejtették. A hatóság így első pillantásra csak az 1 és 365 nap közötti időtartamot (amelyet a cégek ajánlhattak) látta, a pontkiosztás részleteit nem.

Végül Mészárosék 1,4 milliárd forintos ajánlata vitte a pálmát, de a versenytársak ajánlatát és egyéb tényezőket figyelembe véve

drágább ajánlattal is nyertek volna.

További érdekességeket is ki lehet szúrni a dokumentumokban, például, hogy a Mercarius Flottakezelő Kft.-vel két ponton is megegyezett a felcsúti üzletember cégének ajánlata – ennek oka lehet, hogy a közútkezelő úgy specifikálta a járműveket, hogy csak egyetlen típust tudtak megajánlani a vállalkozók.

A Porsche Lízing Kft. is a jelentkezők között volt, azt azonban végül kizárták a versenyből, ám az ekr-be feltöltött dokumentumokból az indoklás kimaradt – holott

a törvény szerint ennek részletekbe menően meg kellett volna történnie.

Mint közölték, az ajánlat

„egyéb módon nem felel meg az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, ide nem értve a részvételi jelentkezés és az ajánlat ajánlatkérő által előírt formai követelményeit”.

Hozzátették, hogy a cég nem nyújtott be hiánypótlást.

Az Átlátszó a kiírással, valamint az eredménnyel összefüggésben is több kérdést küldött a közútkezelőnek. Utóbbi válasza szerint az oknyomozó portál kérdései közérdekű adatigénylés tárgyát képezik, így annak formai követelményei szerint várják az érdeklődést.

A portál eleget tett a kérésnek, várják a cég válaszát.

Valódi Hírek