Költséghatékony és környezettudatos nyomtatás egyszerre, de hogyan?

Manapság egyre nagyobb jelentősége van a fenntarthatóságnak. Az irodák életében is kiemelt fontosságú ez a szemlélet, pláne azóta, hogy a rezsiköltségeket mindenki próbálja visszaszorítani. Kevesen gondolják, de az irodai nyomtató is jelentős szerepet játszik az energiahatékonyságban.

Kevésbé költséges nyomtatás a környezettudatosság jegyében

A megfelelő nyomtató kiválasztása, használata sokszor kihívást jelent az irodák életében. A többség sajnos csak a kezdő költségeket tartja szem előtt, hogy mégis mennyibe kerül maga az eszköz beszerzése. Pedig érdemes hosszú távon gondolkodni, mivel hatalmas különbségekkel találkozhatunk. Nagy segítség a TechOffice oldalán található nyomtatóválasztó, amivel könnyedén megtalálhatjuk az iroda következő nyomtatóját.

Még mielőtt azonban elmerülünk az irodai eszközök világában, érdemes pár szót ejteni a fenntarthatóságról. A régebbi nyomtatók nem éppen a legkörnyezetbarátabb gépek voltak, viszont napjainkra a helyzet nagyot változott. A technológia megállás nélkül fejlődik, így elértünk azon eszközök korába, amelyek segítségével elfelejthetjük a random hibákat, a lehető legrosszabbkor beragadó papírokat és más kellemetlenségeket. Közelebb kerülhetünk a fenntartható és egyben leállásmentes irodához, valamint jelentős összegeket takaríthatunk meg rövid és hosszú távon egyaránt.

A környezetbarát irodai nyomtatók energiatakarékosak, aktív és alvó állapotban is kevesebb áramot fogyasztanak, mint társaik. Nem termelnek hőt, így káros anyagokat és ózont sem. Kevés kopóalkatrész található bennük, így a kisebb-nagyobb elemeket nem kell bizonyos oldalszám után fixen cserélni. Sokszor karbantartásmentesen is lehet őket üzemeltetni.

Miért előnyös a környezetbarát nyomtató?

Ha a fenntartható, környezettudatos eszközöket részesítjük előnyben, akkor érdemes tudni, hogy ezeknek a nyomtatóknak alacsonyabb a TCO-ja is. Ez a teljes tulajdonlási költséget jelenti, ami megmutatja, hogy az első naptól az élettartama végéig mennyibe fog kerülni a berendezés. Szerepel benne a beszerzési ár, a szükséges kellékek, alkatrészek cseréje, annak díja is, stb.

A fenntartható nyomtatókról elmondható, hogy ez havi szinten nem haladja meg az 5-8 ezer forintot.

Mit mutatnak a számok?

Konkrét példa is képes szemléltetni, hogy mennyivel hatékonyabb a környezetbarát nyomtató. 15 darab lézernyomtatót cseréltek le hatékonyabb EPSO üzleti készülékekre. 5 év alatt 7510 kWh energiát takarítottak meg, ami 1.877.464 Ft-ot jelent, továbbá kevesebb leállás, hiba miatt 53,6% időt is megspóroltak. Az új berendezéseknek hála a vállalat szén-dioxid kibocsátása 79,6%-kal csökkent.

A környezettudatos alapok, eszközök a cégek és a bolygó számára is előnyös lehet mind rövid, mind hosszú távon. Aki nem tette, minél hamarabb kezdje meg a váltást, mert a jövő egyértelműen ebbe az irányba halad.

Valódi Hírek