Bohócorrot ragasztottak Pintérre a dühös diákok a Belügyminisztériumnál, a rendőrök csak nézték

Szombaton újra utcára vonultak az oktatásért.

Béremelést, ne szemfényvesztést! címmel hirdetett demonstrációt szombat délutánra az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és további öt szervezet a Belügyminisztérium épülete elé.

A 15 órás kezdésre sok a fiatal érkezett transzparensekkel. A fiatalok egymásnak adták a mikrofont és rövid beszédeket tartottak.

Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanárok december 29-én egyelőre csak „egy papírt kaptak” a béremelésről, ez pedig nagyjából olyan, mint amikor „Magyarország energiaellátásáról Orbán Putyintól csak egy papírt kapott.”

Elhangzott, hogy több mint 20 ezer pedagógus hagyta el a pályát, és egyre több fiatal hagyja el az országot.

„A rendszer amiben élünk, nem örök, megbukik egyszer. 32 százalékos emelés nem a kordonok kormánya jófejsége miatt van, hanem a mi kiállásunk miatt. Nem 50 százalék ugyan, de elindult valami”

– közölte az egyik felszólaló.

Ahogyan Perlaki-Borsos és az őt, Pintér Sándor miniszter papír képmásával együtt követő Kiss Gergő és Mészáros Bence EDF-tagok is hangsúlyozták, a művészettörténet mint tantárgy megszüntetése jelzi, nem szűntek meg a gondok a béremelésre vonatkozó kormányrendelettel.

Azt is elmondták, a „részsikernek” tekinthető béremelési rendelet „bármikor visszavonható, szemfényvesztés.

”Mi a garancia, hogy most is nem hasonló gusztustalanságokra készülnek, mint azelőtt, mi erre a garancia?” – kérdezte az EDF egyik felszólalója a színpadról.

A tüntetésen megjelentek erre „nem hagyjuk!” skandálással válaszoltak.

A felszólalók elárulták, hogy a rendőrség nem engedélyezte, hogy Pintér Sándor papír figuráját a tüntetők „ledöntsék”, ezért végül úgy döntöttek, „hipnózissal elaltatják” a belügyminiszter életnagyságú képmását.

A demonstrálók felvitték az oktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszter papírmasé bábuját a színpadra, ahol bohócorrot is ragasztottak rá.

„A kormánynak nem célja az esélyteremtő oktatás, mégis ki kell tartanunk magunkért, a következő generációért, ahogy a pedagógusok is kiállnak minden nap”

– hangzott el.

„Pintér cirkusza túl messzire ment. Már átlépték az összes határt, elegünk van az elb…szott humorérzékükből”

– mondta az egyik felszólaló.

Egy újabb felszólaló arról beszélt, hogy szemfényvesztés, amit a kormány a béremeléssel csinál.

„Ez csak egy kormányrendelet, aminek sehol nincs nyoma a költségvetésben. Jó eséllyel ezzel hülyítik az embereket a választások előtt”

– közölte.

A fiatalok követően bejelentették, hogy az aHanggal közösen már negyedmillió üres, kitöltetlen kormányzati nemzetközi konzultációs ívet gyűjtöttek.

A demonstráció végén a résztvevők közösen elénekelték a Pál utcai fiúk című musical Mi vagyunk a Grund! című dalát, majd pedig megköszönték a rendőröknek, hogy ma nem kaptak tőlük könnygázfröccsöt.

A Mérce videója a helyszínről:


.

(Magyar Hang / Mérce)

Valódi Hírek