Áll a bál: Jakab Péter alaposan felkérdezte Orbánt a Fidesz ázsiai vendégmunkásairól

Orbánék migránsai 13. havi juttatásban is részesülhetnek.

Megírtuk, hogy egy gyöngyösi üzemből kirúgták a magyar dolgozókat, hogy helyettük vendégmunkásokat vegyenek fel. A dolgozók elmondták, a Fülöp-szigeteki munkavállalókat tanították be, ám váratlanul szerződést bontottak velük, mindezt „természetesen” karácsony előtt tették meg.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a közelmúltban ugyan arra tett ígéretet, hogy a cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldieket – többnyire ázsiaiakat –, ha nem találnak magyar munkaerőt.

Mivel egyre több a hasonló botrány Magyarországon, Jakab Péter, a Nép Pártján mozgalom elnöke kérdéseket intézett Orbán Viktor felé.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Lenovo üllői gyárában tömegével foglalkoztatnak magyarok helyett külföldi, jellemzően Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkásokat. A magyar munkavállalók arról tájékoztattak, hogy

a vendégmunkások – ellentétben a magyar dolgozókkal – 13. havi juttatásban is részesülhetnek.

Kérdezem miniszterelnök urat, a kormány miért teszi lehetővé a vendégmunkások számára 13. havi juttatás kifizetését, illetve miért nem várja el ugyanilyen juttatás kifizetését a magyar dolgozóknak, kiemelten azok után, hogy a kormány a Lenovo üllői beruházását kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette? Jut-e ebből a pénzből a magyar dolgozók anyagi megbecsülésére is,

vagy csak a vendégmunkások számítanak?

Várom mielőbbi válaszát!”

– érdeklődött írásbeli kérdésében Jakab Péter.

A politikus kapott is választ a kormányzattól, azonban Orbán Viktor helyett Fónagy János államtitkár válaszolt a kérdésekre.

„A kormány minden esetben a magyar munkavállalók érdekeit részesíti előnyben a külföldi munkavállalók érdekeivel szemben. Ezért is került megalkotásra az új, szigorú idegenrendészeti törvény, és ezért kerülnek a külföldi munkavállalókat érintő további szigorítások az említett törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletbe. A kormány elkötelezett a családok és munkahelyek megvédése, továbbá a foglalkoztatás további növelése mellett.

Magyarorszag a magyaroké, és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. A vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak külföldi személyt, ha nincs magyar jelentkező. A magyar munkaerőpiac védelme érdekében a vendégmunkások alkalmazásának lehetőségét további szabályok is korlátozzák.

Ennek megfelelően egy adott munkaposzton csak és kizárólag akkor foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár, ha arra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat magyar állampolgárt nem tud kiközvetíteni. A munkáltatónak figyelemmel kell lenni a munka törvénykönyvének azon rendelkezésére, hogy a munkaviszonnyal, igy különösen a munka díjazásával kapcsolatban

az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani”

– írta a propagandával teletűzdelt válaszában az államtitkár.

Jakab Péter Facebook-oldalán reagált az üggyel kapcsolatban. Bejegyzésében kiemelte, „a »nemzethy« kormány szerint a magyar annyit ér, mint a filippínó”.

A politikus bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

„Egyre több magyar dolgozó panaszkodik arra, hogy elküldik őket, a helyükre meg keleti vendégmunkásokat hoznak, akik aztán több juttatást kapnak, mint a magyar.

🗣Megkérdeztem a kormányt, szerintük ér-e annyit a magyar melós, mint a filippínó.

🗣Megjött a válasz!

A »nemzethy« kormány szerint a magyar annyit ér, mint a filippínó.

A Nép Pártján szerint mondjuk többet. Mi nem keleti vendégmunkásokat akarunk, hanem nyugati béreket. Ehhez meg új választás kell.

A helyzet ugyanis minden nappal csak rosszabb lesz.

Maradok a Nép Pártján! 🇭🇺

➡️A kormánynak írt kérdésemet itt olvashatod: https://www.parlament.hu/irom42/06592/06592.pdf

➡️A választ pedig itt: https://www.parlament.hu/irom42/06592/06592-0001.pdf

(Jakab Péter/Facebook)

Valódi Hírek