Egészen meglepő fordulat: Rogánék pert vesztettek, perkálniuk kell

Másodfokú az ítélet.

Tavaly nyáron szivárgott ki Orbánék iszonyatos terve: kínai vegyianyag-elosztót terveztek Budapestre. Az ügyben a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát bízták meg. A Direkt 36 járt (volna) utána a titkos tervnek, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozott ítéletet az adatigénylési ügyben.

A Direkt36 posztját változtatás nélkül közöljük alább.

„Kínai vegyianyag-elosztó: Rogán Antal minisztériuma összevissza beszélve bújt ki a közérdekű adatos perből

Január 9-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletével zárult az a közérdekű adatper, amelyet a Direkt36 indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen azért, hogy megkapjunk a tervezett kínai vegyianyag-elosztóval kapcsolatos bizonyos dokumentumokat.

A bíróság végül nem adott helyt a kérésünknek, de egyúttal rámutatott az ítéletében arra is, hogy a minisztérium saját magának ellentmondva, így lényegében valótlan tényállítással érvelt a per során. A bíróság arra is kötelezte a Rogán Antal által vezetett minisztériumot, hogy fizesse meg az elsőfokú perköltséget.

Tavaly júniusban írta meg a Direkt36 a Miniszterelnöki Kabinetirodáról kiszivárgott belső iratok alapján, hogy előrehaladott kínai–magyar tárgyalások zajlanak egy Budapest XXIII. kerületébe, illetve Záhonyba tervezett, hatalmas vasúti vegyianyag-elosztóközpont létrehozásáról.

A Kabinetiroda először úgy reagált, hogy még nem született döntés a projektről, majd a helyi és fővárosi tiltakozás után kormányzati szereplők, köztük Orbán Viktor is azt állította, hogy a vegyianyag-elosztó nem fog megépülni.

Csakhogy a kiszivárgott iratok utaltak arra is, hogy Rogán Antal kabinetminiszter 2023. február 3-án már elküldött egy, a projektet támogató levelet a kínai partnereknek. A Direkt36 közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy adják ki nekünk mind a levelet, mind az arra érkezett válaszokat.

A minisztérium arra hivatkozva utasította ezek kiadását, hogy >>döntés megalapozását szolgáló adatról<< van szó. Mivel a Kabinetiroda nem tagadta, hogy ezek az iratok léteznének, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indítottunk az adatok nyilvánosságáért.

A Fővárosi Törvényszék 2023 augusztus végén tárgyalta volna az ügyet, ám a Kabinetiroda jogi képviselői először halasztást kértek, majd a 2023 szeptember elejére áttett tárgyaláson a közérdekű adatigénylés elutasítására már egy teljesen új érvet hoztak fel.

Míg a Kabinetiroda eredetileg arra hivatkozva nem adta ki Rogán levelét, hogy az döntéselőkészítő anyag, a tárgyaláson a minisztérium jogi képviselői már azt állították, hogy ez a levél egyáltalán nem is létezik. Arra nem adtak magyarázatot, hogy korábban miért ismerték el a levél létezését, döntéselőkészítő adatnak minősítve.

A bírói gyakorlat szerint ezt követően

a Direkt36-nak kellett bizonyítania, hogy a kért közérdekű adat – a levél és az arra érkezett válaszok – léteznek.

Bár a Miniszterelnöki Kabinetirodáról kiszivárgott dokumentumok több helyen és egyértelműen utaltak ennek a Rogán-levélnek a létezésére, forrásvédelmi okokból és a kiszivárgott anyagok forrásával való előzetes megállapodás értelmében ezeket a dokumentumokat egy az egyben nem adhattuk oda senkinek, így a bíróságnak sem.

Hiszen ha ezt megtettük volna, akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda jogi képviselői is hozzáférnek a kiszivárgott iratokhoz, melyek birtokában adott esetben akár be tudták volna azonosítani, hogy milyen módon jutottunk azokhoz hozzá.

Így a kiszivárgott dokumentumokból csak rövid kivonatokat nyújthattunk be a bíróságnak, mely ezeket azonban nem tartotta elégséges bizonyítéknak a Rogán-levél létezésére.

A bíróság tehát első fokon elutasította a keresetünket, és a perköltség megfizetésére kötelezett minket. A per kizárólag a Rogán-levélről és az arra érkezett válaszlevelekről, illetve az irántuk benyújtott közérdekű adatigénylésünkről szólt.

A bíróságon egyáltalán nem esett szó arról, hogy a kínai vegyianyagelosztó-projekt egésze milyen fázisban van, és az ítélet sem azt mondta ki, hogy a vegyianyag-elosztó tervei nem léteznek.

Mivel a bíróság megítélésünk szerint egyáltalán nem vette figyelembe, hogy a Kabinetiroda menet közben megváltoztatta az érvelését, ezért a Direkt36 és a TASZ fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, kérve, hogy az elsőfokú per perköltségét a minisztériumnak kelljen állnia.

2023. január 9-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is tárgyalta a közérdekű adatigénylést, és bár ítéletében továbbra sem látta bizonyítottnak a Rogán-levél létezését,

azt is kimondta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda érdemben nem is vizsgálta meg a Direkt36 közérdekű adatigénylését, és

annak visszautasításakor valótlan tényt állított

(tehát azt, hogy a levél döntéselőkészítő adat).

Emiatt a másodfokú ítélet az elsőfokú döntést megváltoztatva a Miniszterelnöki Kabinetirodára terhelte az elsőfokú perköltség megfizetését. A másodfokú per költségeit mindkét fél maga viseli.

A Direkt36 a jövőben is a tényfeltáró újságírás szakmai-etikai szabályait betartva fog dolgozni azon, hogy a hatalmon lévőket elszámoltassuk, és hogy kiderítsük azt, amit el akarnak titkolni a magyar közvélemény elől.

Ennek során azonban a bizalmas információk forrásait is mindvégig védeni fogjuk, és nem fogjuk feláldozni az ő biztonságukat.

Köszönjük a perben nyújtott jogi segítséget a TASZ -nak!”

(Direkt36 / Facebook)

Valódi Hírek