Aggasztó hírek érkeztek Németországból: Veszélyes orosz drónokat észleltek a katonai bázisok felett

Kémkednek Putyinék.

A Bundeswehr és a német kormányzat régóta tud arról, hogy drónok cirkálnak az ország katonai bázisai felett. Annak ellenére, hogy gyanítják, Oroszország az ukrán katonák kiképzéséről kémkedik, nem tesznek semmit – írta beszámolójában a Bild.

Szinte heti rendszerességgel észlelnek gyanús drónokat a német katonai kiképzőbázisok és laktanyák körül. A problémáról ugyan 2022 októbere óta van tudomásuk, a Bundeswehr még idáig nem lépett az ügyben. A szakértők jelezték, orosz kémkedés állhat a háttérben, ugyanis a legtöbb helyszínen ukrán katonákat képeznek ki.

Németország részéről az egyetlen eddigi fellépés a katonai rendőrség átképzése volt a HP 47-es zavaróeszközök használatára, azonban a rendszerek nem bizonyultak kellőképpen hatékonynak a drónokkal szemben.

„Rendszeresen drónokat észlelnek a klietzi katonai gyakorlótér felett, ahol a Bundeswehr ukránokat képez ki Leopard 1-esekre. Más bázisokon néha egyszerre több drón is belép a légtérbe.

Ez egyértelműen szervezett és erősen Oroszországra utal”

– közölte Marcus Faber, az FDP védelmi szakértője.

Hozzátette: a képviselői meghallgatáson kiderült, hogy

Németország eddig egyetlen drónt és pilótát sem tudott elfogni.

A Bundeswehr 2023. november 15-én megalapította a Drone Task Force-ot, azonban két hónap leforgása alatt ennél több nem igazán történt Németországban. Egy államtitkár arról beszélt, hogy egy minisztériumi munkacsoport dolgozik a megfelelő eszközök felmérésén, beszerzésén, valamint a használatukra vonatkozó szabályzat kidolgozásán.

(bild.de / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek