Megzsarolta a mentőtiszteket az Országos Mentőszolgálat – Megdöbbentő részleteket tudott meg a Nyugati Fény

Aki nem végzi el a tanfolyamot, azt ellehetetlenítik.

A Nyugati Fény birtokába jutott levélből kitűnik, hogy az ügyeleti rendszer erőszakos átalakítása után a mentőtiszteket újra megzsarolta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Lapunk kérdésére Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (Momsz) elnöke elmondta: a 48/2023-as főigazgatói utasítás 2023 novemberében érkezett. Az orvosi ügyeleti rendszer átalakításával szükségessé vált, hogy az ügyeletet teljesítő mentőtisztek is megállapíthassák a halál beálltát – amire eddig csak orvosi végzettséggel volt lehetőség.

A halál beálltának megállapításához külön tanfolyam elvégzését tette kötelezővé a munkaadó. A rendszer január 8-án „élesedne”, ám a mentőtisztek egy része még nem végezte el azt. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajnos nem segítőként lépett fel, hanem a rég bevált eszközt alkalmazták: azonnali szankciókat helyeztek kilátásba.

Január 5-én, pénteken fenyegető hangvételű levelet küldtek a tanfolyamot még el nem végzett kollégáknak, amelyben a munkabeosztás drasztikus változtatásával „zsarolták meg” őket. Bár a mentőtiszti szolgálat melletti másodállás egy ideje már engedélyköteles, sokan élnek a lehetőséggel, hogy a nem túl rózsás fizetések mellett, keresetkiegészítésként máshol is munkát vállaljanak.

A 24 órás szolgálat ezt lehetővé teszi, hiszen amíg ilyen munkabeosztással dolgozhatnak, addig havi 7-8 napot töltenek ügyeletben, a fennmaradó időben pedig másodállást vállalhatnak, a családjukkal tölthetik az időt, a gyermekeikkel lehetnek vagy épp az idős családtagjaiknak segíthetnek.

Ha a munkaadó a munkaidő-beosztást hirtelen megváltoztatja, az addig megszokott életük is felborul, a mentőzés melletti munkavégzést pedig ellehetetleníti a 12 órás váltott műszak. Ezzel tökéletesen tisztában vannak az OMSZ-nél is, sajnos nem egyedi eset, hogy épp ezzel tartják sakkban a mentőtiszteket. Kérdés, hogy mikor telik be a pohár.

Az alábbi levelet változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt Címzett!

Kedves Bajtársak!

Szeretném ismertetni veletek az „új eljárást”, ami az utóbbi időben nálunk működik… Ha valami fentről érkező „nagy ötlet” úgy tűnik, hogy akadozva lesz teljesítve, beindul a fenyegetés. Augusztusban már láthattunk rá példát, amikor az ügyeletre alacsony volt a jelentkezésszám.

Jelen esetben az új halottvizsgálattal vannak problémák. A 48/2023 Főigazgató utasítás 5. pontja szerint január 8-ig teljesíthető a képzés. Ehhez képest nálunk már 5-én bekérik, hogy kik azok akik eddig bejelentkeztek, ismét olyannal fenyegetnek, ami a plusz megélhetési forrást (másodállást) fenyegetné, hiszen ha 12 órázni kellene, szinte lehetetlen lenne másik helyekre is eljárni dolgozni…

Mélységesen elszomorít és felháborít ez a módszer. Nem tudom, meddig szeretnék ilyen helyen dolgozni”

– írta az egyik mentős.

(Képünkön Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója látható)

Valódi Hírek