Meghalt dr. Révész (Várkonyi) Anna, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja

Nyugodjon békében!

December 30-án meghalt dr. Révész (Várkonyi) Anna, aki 1978 óta volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) tagja. A hírt férje, Révész Tamás fotóművész osztotta meg szerdán a MÚOSZ-szal.

Idéztük Révész Tamás megemlékezését:

„Fájó szívvel tudatjuk, hogy a nagyon szeretett feleség, anyuka, nővér és nagymama, dr. Révész (Várkonyi) Anna 2023. december 30-án elhagyta ezt a földi világot. Gyászolja szerető családja: férje, Tamás és gyermekei, Judit és András, menye, Sandra, veje, Ikhlaq és unokái, Joel, Noah és Sara.

Dr. Révész (Várkonyi) Anna 1946. december 18-án született Budapesten. Édesapját, Bozzai Lászlót, kétéves korában elvesztette. Édesanyja, Gombos Márta később újra megházasodott – nevelőapja, Várkonyi Géza örökbe fogadta, és két öccsével, Várkonyi Mátyással és Várkonyi Péterrel együtt nőtt fel a Nyáry Pál utcában, Budapesten.

A budapesti Petrik Lajos Vegyipari Technikumban érettségizett. A Műegyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett (1970), majd környezet-gazdaságtanból doktorált (1996).

1970-től a Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetében végzett kutatómunkát. 1978-tól 1989-ig a Búvár című környezetvédelmi magazin szerkesztője volt.

A Duna Kör környezetvédelmi szervezet egyik alapító tagja volt (1984). Környezetvédelmi konferenciákon delegátusként vett részt 1979 és 1982 között, és évtizedeken át környezetvédelmi témakörben publikált újságcikkeket (Búvár, Delta, Impulzus, New Hungarian Quarterly, People and the Planet, Élet és Tudomány, Élet és Irodalom, HVG).

1991-ben megalapította és igazgatta a Herald Ügynökséget, amely információs, környezetvédelmi, konzultációs és kiadói munkát végző vállalkozásként működött.

1996-ban családjával kivándorolt az Egyesült Államokba, és 2015-ig ingázott a két kontinens között.

1998-ban az ENSZ-ben kutatta a fenntartható fejlődés témáját. A bostoni Harvard Körben Álom és valóság címmel tartott előadást a környezetvédelemről.

Az Environmental Management and Law Association kutatójaként a Columbia Egyetem Earth Institute-ját tanulmányozta az Egyesült Államokban.

2001-től egyetemi tanárként dolgozott a Fairleigh Dickinson University NJ, USA Global Challenge Programjában.

Ugyan korát meghaladó munkát végzett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörökben, élete utolsó időszakában már elvesztette a reményt.

Családja, barátai és kollégái nagy tudásúnak, modern gondolkodásúnak, szerénynek, őszintének, türelmesnek, együttérzőnek és odafigyelőnek ismerték. Nagyon szeretett – és remekül tudott – főzni. Összetartotta a családot, és gyakran látott vendégül otthonunkban a világ különböző pontjairól érkezett barátokat, kollégákat. Szabadidejében szeretett olvasni és színházba járni.

Mindannyiunknak nagyon hiányzik, emlékéből fakadjon áldás.

Révész Tamás”

(Tamas Revesz/Facebook)

Valódi Hírek