Bajban van Orbán haverja: Perelnek a Hamász által megtámadott fesztivál túlélői

Örökre megváltozott az életük.

Megírtuk, hogy 2023. október 7-én Izrael hatalmas terrortámadást szenvedett el. Húsz perc alatt 5000 rakéta zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre.

A Supernova Fesztivál területén több mint 360 embert mészároltak le. Kedden a fesztivál 42 túlélője bejelentette:

beperelték az izraeli hadsereget, a belbiztonságért felelős Shin Betet és a rendőrséget, amiért nem tudták megakadályozni a mészárlást.

Azzal érveltek, hogy a támadás maradandó testi és lelki károkat okozott nekik, örökre megváltoztatva az életüket. Ráadásul a mészárlás egy része elkerülhető lett volna álláspontjuk szerint, ha a biztonságiak abban a pillanatban leállítják a rendezvényt, amint kiderült, hogy az biztonsági kockázatot rejt.

A fesztivál megrendezése előtt már volt, aki jelezte a hadseregnél, hogy nem tartja biztonságosnak, hogy a gázai határ közelében ekkora tömeg gyűljön össze. A katonák egy része amúgy is pont akkor ment szabadságra a Szimhát Tóra ünnep miatt.

Ennek ellenére a fesztivál megkapta az engedélyt, sőt, egy nappal hosszabb időre, mint amiről eredetileg szó volt.

A jelenlegi, 200 millió sékel, azaz körülbelül 19 milliárd forint kártérítési per az eddigi legnagyobb, amit az izraeli állammal szemben indítottak.

(444 nyomán)

Valódi Hírek