Elszabadult a pokol: Ukrajna csapást mért Oroszországra

Megtorlást ígértek.

Legkevesebb 18 ember, köztük három gyerek meghalt és 111-en megsebesültek Oroszországban, az ukrán határ közelében található Belgorod városában, miután

Ukrajna rakétákkal és drónokkal mért csapást a térségre

– írta a BBC az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése nyomán.

Az interneten terjedő felvételeken az látható, hogy robbanások sorozata rázta meg a város központját mintegy 80 kilométerre az ukrajnai Harkivtól.

Az orosz védelmi minisztérium bűncselekménynek minősítette a történteket, amellyel kapcsolatban azt közölték,

a támadás „nem marad büntetlenül”.

Hozzátették: a kijevi rezsim így próbálja meg elterelni a figyelmet a fronton elszenvedett vereségekről, és provokálni akar. Azt állították, a csapásokat ukrán Olkha és cseh gyártmányú Vampire típusú rakétákkal hajtották végre, amelyekre kazettás lőszeres robbanófejek voltak szerelve.

Az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták többségét elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség. Több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott – közölte az orosz védelmi tárca.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: Oroszország a belgorodi események miatt azt kérte,

hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését.

Azt mondta, a támadásért az Ukrajnának fegyvert szállító országokat, valamint az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is terheli a felelősség. Azért okolhatók az elkövetett „terrortámadásért”, mert „terrorista akciókra ösztönzik a kijevi rezsimet” – jegyezte meg.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó közlése szerint a sebesültek közül öt gyerek és 12 felnőtt állapota válságos. A támadásban 22 lakóépületben, valamint üzletekben és bevásárlóközpontokban is károk keletkeztek.

Ukrajna hivatalosan még nem kommentálta a történteket, ugyanakkor az ukrán médiában megjelent hírek szerint az ország csak katonai célpontokat támadott meg, és „az orosz légvédelem szakszerűtlen intézkedései miatt” hullottak rakétadarabok a város központjára. A Pravda azt írta, Oroszország „szándékos és tervezett provokációival” is előidézte az eseményeket.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, az orosz légvédelmi rendszerek

tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett.

Harminckét ukrán drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében – tették hozzá.

Az ukrán támadásra azt követően került sor, hogy Oroszország az eddigi legnagyobb légicsapást mérte a háború kezdete óta Ukrajnára, amelyben legkevesebb 32 ember meghalt és 144-en megsebesültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: Oroszország a támadás során az arzenáljában lévő szinte minden típusú fegyvert felhasznált, otthonokat és egy szülészeti kórházat is megsemmisített.

(bbc.com / MTI / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek