Micsoda fordulat: Kihátrált Putyin mögül a legnagyobb szövetségese

Működnek a szankciók.

A külföldi részvényesek, – köztük a kínai CNOOC és CNPC – a szankciókra hivatkozva

felfüggesztették részvételüket az orosz Arctic LNG 2 nevű projektben.

Ezen vállalkozás pedig kiemelten fontos, hogy Oroszország növelni tudja részesedését az LNG-piacon (cseppfolyós földgáz). A Reuters azt írta, hogy a kitermelő és cseppfolyósító komplexumot már korábban is nehéz helyzetbe hozták az Egyesült Államok által kivetett szankciók, de a logisztikai problémák is nehezítik a projekt megvalósulását.

A hírügynökség beszámolója szerint az egyenként 10 százalékos részesedéssel rendelkező kínai állami olajipari nagyvállalatok, a CNOOC és CNPC kiszálltak az orosz Arctic LNG 2 projektből, amely lépést azzal indokoltak, hogy

a nemzetközi szankciók lehetetlenné teszik a részvételüket.

Emlékeztettek, hogy korábban már több fél is kiszállt a beruházásból, köztük a francia TotalEnergies és egy japán konzorcium is, amelyek kártérítést és kötbért sem hajlandók fizetni, mert súlyos akadálynak tartják a szankciók okozta helyzetet.

A kínaiak kiszállása rendkívül aggasztó hír lehet a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország számára, mert így valószínű, hogy az Arctic LNG 2 elveszíti a gázszállításokra vonatkozó, már megkötött hosszú távú szerződéseit. Az orosz Novatek a projekt többségi érdekeltjeként egyedül viseli a pénzügyi felelősséget, ám a 21 milliárd dolláros kezdeti beruházás és a nyugati szankciók miatti finanszírozási nehézségek további akadályokat jelentenek a vállalat számára. Szintén kedvezőtlen hír Oroszország számára, hogy az Európai Unió és a G7-ek

fontolóra vették az orosz LNG-szállítások korlátozását is.

A beruházás második fázisa a tervek szerint jövőre valósulna meg, a harmadik fázis pedig 2026-ban, viszont a felfüggesztés miatt a kereskedelmi LNG-szállítások 2024 második negyedévéig is elhúzódhatnak. A Porfolio azt írta, a három feldolgozó egységgel tervezett projekt éves kapacitása 19,8 millió tonna cseppfolyósított földgáz lenne, de a geopolitikai kihívások átrendezhetik az ütemtervet, és hatással lehetnek Putyin elnök terveire, hogy a vezetékes gázszállítások helyett az LNG-re álljon át az orosz gázipar.

Valódi Hírek