Pezsgőt bontottak Nagy Mártonék: Újra tudnak osztogatni uniós pénzből

Ebből mennyi jut Mészárosnak?

„Megnyílt az út, hogy a kormány a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében 2024-ben is széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson”

– közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Európai Bizottság jóváhagyta az ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, továbbiakban TCTF) 2.1. pontjára vonatkozóan bejelentett magyar „ernyőprogram” módosítását.

A bizottsági jóváhagyás lehetőséget teremt a magyar kormánynak arra, hogy

2024. első fél évében állami támogatást biztosítson

a háború és – a putyinista kormánykommunikáció szerint – „káros szankciós politika negatív hatásainak kitett vállalatok” támogatására, „a gazdasági növekedés helyreállításának segítésére” és „a zöld átállás ösztönzésére” – tették hozzá.

Az Európai Bizottság 2023. november 20-án módosította a TCTF egyes állami támogatási jogcímeit, így az úgynevezett „korlátozott összegű támogatások” szabályait is, amely számos államilag támogatott program alapját képezte 2023-ban.

A bizottság döntése ezen támogatási jogcím hatályát egyrészt hat hónappal, 2024. június 30-ig meghosszabbította, másrészt

megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát

az eddigi 2 millió euróról 2,25 millió euróra (a mezőgazdasági ágazat esetén 250 000 euróról 280 000 euróra, halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300 000 euróról 335 000 euróra emelkedtek az értékhatárok) – áll a közleményben.

Tudatták: ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a TCTF módosítása által biztosított lehetőséggel, „ernyőbejelentést” kellett tennie és azt a bizottságnak jóvá kellett hagynia.

A bizottság jóváhagyása tehát megnyitotta az utat az előtt, hogy a kormány 2024. első fél évében is széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson (hitelprogramok, illetve

vissza nem térítendő támogatások

nyújtása) a magyar vállalkozásokat versenyképességének megerősítése és teljesítményének növelése érdekében.

Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa és „újra dinamikus növekedési pályára” állítsa a gazdaságot – legalábbis Nagy Mártonék szerint.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek