Kálmán Olga bemutatta az Orbán-kormány idei 10 legnagyobb megszorítását

Eközben az árnyékkormány kidolgozta a szociáldemokrata fordulat programját.

Közeledik az év vége, de sajnos nincs mit ünnepelnünk – fogalmazott Kálmán Olga szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az árnyékkormány szóvivője emlékeztetett, hogy 2023 az orbáni megszorítások éve volt.

Miközben

a Dobrev Klára vezette árnyékkormány kidolgozta a szociáldemokrata fordulat programját,

amely megszorítások helyett európai fizetéseket és nyugdíjakat, erős állami egészségügyet és oktatást kínál a magyaroknak, addig Orbán Viktor kormányának megszorításai egymás után sújtottak le az emberekre – mutatott rá a Demokratikus Koalíció politikusa.

Mint mondta, adóemelések, áremelések, rezsiemelések, pénzelvonások, bezárt közszolgáltatások követték egymást. Kálmán Olga ezek közül mutatta be az idei év 10 legnagyobb megszorítását:

  • az orbáni inflációt, amely Európa legnagyobb áremelését hozta el. Ezzel minden bevásárlásnál találkozunk a boltok kasszáinál – fogalmazott.
  • Emellett súlyos rezsiemelést jelentett a gürcölő magyarok millióinak az a 400 százalékos exraprofit, amelyet az Orbán-kormány keresett a földgáz árán. A valós világpiaci ár ötszöröséért adták el a magyaroknak az oroszoktól vásárolt gázt – emlékeztetett az árnyékkormány szóvivője.
  • Továbbá brutális megszorítást jelentett a magyarok számára a tavaly decembertől bevezetett benzináremelés. Ráadásul januártól literenként 41 forinttal nő a benzin és a gázolaj ára a jövedékiadó emelése miatt – jegyezte meg.
  • Idén döntöttek Orbánék arról is, hogy januártól drasztikusan nő az autópálya-matricák ára, továbbá eddig ingyenes sztrádák válnak fizetőssé, például az M0-ás teljes szakasza – mondta Kálmán Olga.
  • Eközben az állami tömegközlekedés leépült: idén augusztusban és szeptemberben 17 vasútvonalat zárt be a kormány – emelte ki a politikus.
  • Sőt, a magyarok megtakarításait sem kímélték a megszorítások. Akinek maradt még némi félretett pénze a megélhetési válság közepén, az július 1-jétől 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kénytelen fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a megtakarításai után – részletezte.
  • Továbbá a kormány döntött arról is, hogy a babaváró hitelt eltörli a 30 év feletti nők számára. Ugyancsak eltörölték a csok-ot, így a városokban élő családok többé nem vehetik igénybe az állami lakástámogatást – mutatott rá az árnyékkormány szóvivője.
  • A nyugdíjasokat is megszorításokkal sújtotta Orbán Viktor. Miközben az éves orbáni infláció elérte a 18 százalékot, a novemberi nyugdíjkorrekció mértéke 3 százalékos volt, vagyis a nyugdíjasok zsebéből havonta tízezreket vett ki az Orbán-kormány – hangsúlyozta.
  • Emellett 2023-ben több mint 13 százalékkal csökkentek az Orbán-kormány egészségügyi kiadásai, reálértéken ennyivel kevesebb pénzt kaptak az állami kórházak és szakrendelők, ezért adósodtak el a kórházak, drágultak a gyógyszerek és nőttek a várólisták – ismertette Kálmán Olga.
  • Ráadásul miközben a családi pótlék és más szociális ellátások összege hosszú évek óta nem emelkedik, az Orbán-kormány 2023-ban 12 százalékkal csökkentette a szociális ellátások kiadásait – fűzte hozzá.

Az árnyékkormány szóvivője hangsúlyozta: Orbán Viktor megszorításai addig fognak folytatódni, amíg Orbán Viktor hatalmon van.

Az emberek sarcolására építő megszorító politikát csak a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állíthatja meg a kormányváltás után – mutatott rá Kálmán Olga, hozzátéve, hogy áremelések és megszorítások helyett európai béreket és nyugdíjakat biztosítanának, miközben erős állami egészségügyet és oktatást hoznának létre, a milliárdos elit kiszolgálása helyett pedig igazságos Magyarországot teremtenének.


(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek