A háború kitörése óta a legkegyetlenebb csapást mérték Ukrajnára Putyinék

A támadások a kormányzati erőforrásokat is érintették.

Szombaton közzétette hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, amelyben arról írtak, hogy átfogó kibertámadást hajtottak végre a legnagyobb ukrán mobilszolgáltató, a Kijivsztar (Kyivstar) ellen december 12-én. A támadás és annak közvetlen hatásai legalább 48 óráig tartottak, és érintették a vállalat mobil- és adatszolgáltatását is – közölték.

A szolgáltató Ukrajna lakosságának több mint felét látja el mobil- és internetszolgáltatással. A támadás következtében a felhasználók nem tudták használni mobiljaikat, illetve az internet működése is leállt. A szolgáltató közlése szerint személyes adatokhoz a hekkerek nem fértek hozzá. A támadás miatt nem működtek a légiriadót jelző szirénák, a bankok, ATM-ek és bankkártyaterminálok.

Mindeközben az ukrán Monobankot is kibertámadás érte, a bank weboldala elérhetetlenné vált. A támadások érintették a kormányzati erőforrásokat is, valamint a vészhelyzeti szolgálatokat.

„Ez az incidens az egyik legnagyobb kibertámadás volt az ukrán hálózatok ellen

Oroszország teljes körű háborújának kitörése óta”

– írta jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Olekszandr Komarov, a Kijivsztar vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hetekig is eltarthat, mire az összes szolgáltatásukat újra helyreállítják.

(reuters.com / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek