Közel sincs vége: Újabb gigasztrájkot fontolgatnak a sofőrök, megbénulhat a forgalom

25 százalékos bérfejlesztés a dolgozók célja.

Mint írtuk, múlt vasárnapra és hétfőre munkabeszüntetést szervezett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután 2024-re még nem született béremelési ajánlat az érdekképviselet és a munkáltató között.

A sztrájk következtében vasárnap a Volánbusz járatainak körülbelül 20 százaléka, hétfőn

közel fele nem közlekedett országszerte.

A munkáltató korábban jelezte, hogy január 20-ig lezárná a bérfejlesztésről szóló tárgyalásokat. Lázár János építési és közlekedési miniszter ugyanakkor irreálisnak és eltúlzottnak nevezte a dolgozók 25 százalékos béremelési igényét.

Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója a minap közölte: nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor

január 16-án szeretnék folytatni a tárgyalásokat

a buszvezetők szakszervezeteivel.

Dobi István, a szakszervezet elnöke a Nyugati Fény kérdéseire reagálva megosztotta: bár a Volánbusz hétfői közleménye szerint „a vártnál kisebb volt a sztrájk támogatottsága”, a szakszervezetnek ettől eltérő véleménye van. Mint közölte, az eddig megtartott közlekedési sztrájkokban, például a MÁV esetében a dolgozók 40 százaléka nem vett részt.

Elmondása szerint a szakszervezet felmérései alapján a sztrájkolók aránya elérte a 48 százalékot – tehát a közlekedési dolgozók közel fele nem vette fel a munkát. A Volánbusz közleménye szerint az összesített adatok alapján a munkabeszüntetésben résztvevők aránya a hétfőn dolgozók létszámához képest 39 százalék volt, míg korábban még ennél is alacsonyabb arányszámot hangoztattak.

Dobi István hozzátette: a SZAKSZ álláspontja szerint a tiltakozók aránya összességében a 60 százalékot is meghaladta. Ez abból adódik, hogy aki – különböző okokból kifolyólag, így például betegség miatt – nem sztrájkolhatott, az is támogatásról nyilatkozott, és

egyetértett a SZAKSZ bérharcával.

Kérdésünkre, hogy a januári tárgyalások sikertelensége esetén milyen tiltakozó akciók várhatóak a jövőben a bérigények érvényesítésére, elárulta:

egy újabb, 2 napig tartó sztrájk megtartását tervezik,

amennyiben január 16-án a munkáltató a szakszervezet 25 százalékos bérkövetelésénél jóval alacsonyabb mértékű bérfejlesztést jelent be.

Megjegyezte, hogy a dolgozók körében a munkabeszüntetést folytatásának támogatottsága meghaladja a 60 százalékot.

Pafféri Zoltán nyilatkozata szerint a SZAKSZ sztrájktevékenységének jogszerűsége „vitatott„, valamint az „aláásta a kölcsönös bizalmat„. A társaság vezetője előrevetítette, hogy a korábbi tervekhez képest később tudnak megállapodni a béremelés mértékéről.

Dobi István a nyilatkozattal összefüggésben így fogalmazott:

„Ez a hatalom pitiáner bosszúja,

Pafféri pedig mellébeszél, csúsztat és játssza a szerepkörét, amit Lázár miniszter úr elvár tőle,

és ő ennek maradéktalanul megfelel”.

(Kiemelt képünkön Dobi István és Pafféri Zoltán látható)

Valódi Hírek