Mi a frászt művel a kormány? Botrányos dolog derült ki a „határzárról” (+videó)

Egy szakértő rávilágított a hazai gyakorlat problémás részeire.

Az Orbán-kormány az utóbbi években tudatosan említi egy lapon a bevándorlást a terrorizmussal, konkrétum azonban ritkán derül ki arról, hogy valóban terroristák érkeztek volna az országba.

Az Átlátszó friss videójában arra világított rá, hogy miközben a kormány Európa határainak védelmét hangoztatja, egy 2017-es jogszabály-módosítással ennek ellenkezőjét érte el.

Pár éve Orbán Viktorék a jogi határzár szigorításáról beszéltek – saját bevallásuk szerint a cél az volt, hogy megállítsák az ellenőrizetlen bevándorlást.

Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársa azonban megosztotta az oknyomozó portál munkatársaival a módosítás részleteit.

„A nyolc kilométeres sávot, ahonnan mindenféle eljárás, azonosítás, egyéni döntés nélkül Szerbiában lehetett átpakolni embereket,

ezt kiterjeszti az ország egész területére a törvény,

akkor, ha tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van elrendelve. Ami, ugye, ’16 tavasza óta folyamatosan hatályban van”

– részletezte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hatályos utasítása szerint a határzár tiltott átlépése is az illegális bevándorláshoz köthető jogsértésnek minősül. Belügyminisztérium bűnügyi statisztikája ugyanakkor különös számokat mutat: eszerint 2019-ben 3, 2020-ban 30, 2021-ben 14, 2022-ben pedig 3 esetben fordult elő, hogy a hatóság embereinek tiltott határátlépés miatt kellett intézkedniük – ismertette az Átlátszó.

Egy, a határon dolgozó rendőr így nyilatkozott arról, hogy az adatok szerint több 100 ezer ember esetében még csupán azonosítás sem történt.

„Azért nem bűncselekmény, mert ez csak egy feltartóztatás, el sem járunk, meg sem kérdezzük, hogy hívnak.

Nem foglalkozunk vele, hogy mit hazudik”.

Léderer András rámutatott, a magyar jogrendbe foglaltakkal ellentétben a gyakorlat azt mutatja: amikor csak lehetséges, a rendőrség él a visszakényszerítés lehetőségével, azaz Szerbiába kíséri az illetőt mindenféle eljárás nélkül.

Az ORFK közlése szerint 2023-ban több mint 170 ezer, az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedést tartanak számon. Mint írták,

az indított eljárások száma 3010 volt

idén szeptember 30-ig.

A Parlament elé most új idegenrendészeti törvény kerül, amelyben ezek a szabályok – például ha egy külföldit elfognak, elő kell állítani, azonosítani kell – benne vannak.

Amennyiben erre rábólintanak, párhuzamosan érvényben lesz, hogy azonosítás nélkül visszakísérhetik az embereket Szerbiába, az, hogy ezt csak akkor lehet megtenni, ha nem merül fel bűncselekmény, továbbá az, hogy minden esetben kötelező az azonosítás – magyarázta Léderer.

Mint kifejtette: a hazai gyakorlat lehetőséget ad bárkinek, aki a hatóság tudta nélkül akarja elhagyni a schengeni övezetet, hogy ezt megtegye. Integet egyet a magyar rendőröknek, akik ingyen leviszik a határhoz – amennyiben közli az illető, hogy nincsenek érvényes dokumentumai külföldiként. Végül soha senki nem tudja majd, hogy az illető elhagyta az Európai Unió területét – ismertette a folyamatot.

Az oknyomozó portál rámutatott: olyan eset is előfordult, hogy

a hatóság emberei jogszerűen Magyarországon tartózkodó személyt raktak ki

az országból. Léderer András nem egy ilyen esettel találkozott. Mint mondta, nem történt azonosítás, az illetőnél épp nem voltak ott az iratai, így a rendőrök „kidobták Szerbiába” papírok nélkül.

Meglátása szerint hajmeresztő, hogy ez és az ehhez hasonló gyakorlat évek óta folyik Magyarországon.

Az Átlátszó érdeklődött az ORFK-nál és a Belügyminisztériumnál többek között a jogszabályokról, valamint a gyakorlatról. A hatóság válaszában közölte, hogy az oknyomozó portál nézze meg a Büntetőeljárásról szóló törvényt, valamint konzultáljon egy büntetőeljárásban jártas ügyvéddel.

(Atlatszo/YouTube)

Valódi Hírek