Már a katasztrófavédelem figyelmeztet: Még csak most jöhet a legrosszabb, mindenki készüljön!

A neheze még csak most jön.

Mint megírtuk, csütörtökön több helyen is áramkimaradásokat okozott a hóesés. Többek között Budapest agglomerációjában, a pilisi térségben okozott fennakadásokat az időjárás, de országszerte előfordultak áramszünetek, a fővárosban leállt a HÉV, több iskolát is bezártak. Az információk szerint legalább tucatnyi Pest megyei településen továbbra sincs áram, a havazás miatt az utak pedig járhatatlanná váltak.

Hajnal óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez a havazás miatt. Kora délutánig országszerte 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség; 80 százalékban a hó súlya miatt letört faágak és kidőlt fák miatt hívják a tűzoltókat, 20 százalékban árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentését kell elvégezniük – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb beavatkozásra a fővárosban és Pest vármegyében van szükség, de szép számban érkeznek bejelentések Komárom-Esztergom, Nógrád és Fejér vármegyéből is, elzárt település azonban továbbra sincs – tájékoztatott. Ugyanakkor még mindig előfordulnak áramkimaradások, mert a letörő ágak, kidőlő fák néhol elszakítják az elektromos vezetékeket – tette hozzá az OKF szóvivője.

Közölte: továbbra is

több ezer fogyasztónál nincs átmenetileg áramellátás,

a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a sérült vezetékek javításán, hogy a szolgáltató helyre tudja állítani az áramellátást.

„A legfontosabb tanács ilyenkor, hogy nyári gumival senki ne induljon útnak”

– mondta Mukics Dániel, aki arra kérte az autósokat, folyamatosan tájékozódjanak az útviszonyokról az utinform.hu, a meteorológiai helyzetről pedig a met.hu oldalon.

„És javasolom, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes VÉSZ alkalmazását, ahol a legfrissebb infókról adunk tájékoztatást”

– hívta fel a figyelmet Mukics Dánel, hozzátéve: készüljünk úgy az autónkkal, mintha biztosan elakadnánk, így ha megtörténik a baj, akkor az nem fog meglepetésként érni bennünket. Azt tanácsolta, a tank legyen feltöltve, ahogy a mobiltelefon is, az autóban pedig legyen egy palack víz, némi élelem, illetve egy takaró is szükséges lehet.

„Ha bajba jutott autóst, gyalogost, de akár állatot látunk,

azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot”

– emelte ki.

Az utak állapotával kapcsolatban a szóvivő elmondta: Komárom-Esztergom megyében két négy számjegyű – alsóbbrendű – utat is le kellett zárni a havazás miatt, de ennek ellenére a legtöbb út járható, van, ahol viszont csak fél pályán, mert a kidőlt fák akadályokat okoznak. A fennakadások elhárításán folyamatosan dolgoznak. Jelezte,

az elkövetkező napokban a csütörtökihez hasonló időjárásra lehet számítani,

illetve azáltal, hogy a havat felváltja az eső, az utak csúszósabbak lesznek, így az autósok fokozott figyelmére lesz szükség, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően, illetve előzékenyen vezessenek.

Azok számára, akinek otthonában nincs áram, az OKF munkatársa azt javasolja: bármennyire is csábító a közösségi média böngészése,

ne merítsék le feleslegesen az egyetlen működő mobiltelefonjukat,

mert lehet, hogy később szükségük lesz rá, hiszen nem tudni, mikor áll helyre az áramellátás.

„Ha nagyon elhúzódik az áramszünet, és hosszú időn keresztül nincsen fűtés, kihűlnek az otthonok, akkor hívjuk a 112-es segélyhívó számot. (…) De ehhez fontos, hogy legyen nálunk egy olyan feltöltött mobiltelefon, amivel segítséget tudunk kérni”

– mutatott rá.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek