Itt a nagy hójelentés: Durvul a helyzet, sárgába borult két megye

(Még) dolgozik az OMSZ.

Tovább durvul a közlekedésben fennakadásokat, Pest (vár)megye több településén pedig áramkimaradást okozó hóhelyzet.

Az Észak-Dunántúlon ma hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat – írta a most még létező Országos Meteorológiai Szolgálat, amely

elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki

Komárom-Esztergom és Veszprém (vár)megyékre péntek éjfélig.

Az OMSZ havazásra és zúzmarás ködre is figyelmeztet: nyugatról kelet felé halad a lassan mozgó csapadékzóna. Általában hó, de – főként a Tiszántúlon – havas eső, eső is előfordul.

A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a tengerszint feletti magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága.

Ma éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) nagyjából 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon 3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság.

A legfrissebb számítások alapján csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében

20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró alakulhat ki.

A nyugati országrészben már éjjel megszűnt a havazás, ma napközben pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog.

(Nyitókép: OMSZ Facebook)

Valódi Hírek