Ennek csúnya vége lesz: Eldurrant a vállalkozók agya Orbánék intézkedésétől

Nem örülnek a kormány friss döntésének.

Rendre beszámolunk az Orbán-kormány gazdasági intézkedéseiről, amelyekkel igyekeznek elterelni a figyelmet az Európa-rekorder hazai inflációról. Így például létrehozták az árfigyelőt, valamint kötelező akciókat írtak elő az üzleteknek. Utóbbi mellesleg 2024 júniusáig biztos velünk marad – emlékeztetett a minap az Infostart.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezzel párhuzamosan kifejtette:

lesújtónak gondolják a kormány döntését.

Neubauer Katalin főtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy meglepte őket a bejelentés, ugyanis a kormány képviselői korábban azt ígérték: ha egyszámjegyű lesz az infláció, akkor nem lesz szükség „a piackorlátozó- és torzító” rendeletekre.

Mint mondta, a kötelező akciózás

„legalább akkora teher, mint amilyen az árstop volt”.

Kifejtette, hogy az intézkedés nyomán a kereskedőknek annyiért kell eladniuk az eddig vagy korábban hatósági áras termékeket, amennyiért megvásárolják őket, azaz 0 százalék az árrés. Meglátása szerint jelen helyzetben

kivéreztetik a kisebb kereskedőket,

torzul a piac.

Megjegyezte, hogy a kötelező akciózás nagy teher a kereskedőknek, például az adminisztráció tekintetében, így remélték, hogy csupán egy rövid időszakban kell követni a kormány rendeletében meghatározottakat. Hozzátette, hogy még nagyobb károkat okozhat az intézkedés, amennyiben még sokáig velünk marad.

Szót ejtett arról is, hogy a rendelet szerint 2024 elejétől dupla készlettel kell az üzleteknek várniuk a vevőket, ez pedig kockázatos, hiszen

több lejárt szavatossági idejű áru maradhat raktáron.

Ráadásul a kormány utasításai is sokszor homályosak, a nagyobb üzleteknek pedig könnyebb a helyzetük, mert

„többet tudnak abba invesztálni, hogy a lehető legolcsóbban árulják azokat a termékeket, amelyek valóban vevőmágnesként működnek”

– magyarázta Neubauer Katalin.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek