Elképesztő pénzszórás: Szemkápráztató luxuspalota készül Orbán céljaira Brüsszel szívében

Így készülnek az uniós elnökségre.

Nagyban folynak a felújítási munkálatok a belga pénzügyminisztérium egykori épületén, amelyet 10 millió euróért vásárolt meg a magyar állam Brüsszelben írta meg az Index.

A portál megszerezte a luxuspalota látványterveit, amelyen jól látható, hogy nem sajnálták rá a közpénzt. Az egyik képen még az a Bogányi-zongora is feltűnik, amelyet egyszereplős közbeszerzéssel egy kisebb brüsszeli lakás áráért, 80 millió forintért vettek meg nemrég azért, hogy itt legyen.

Az épületet, amely ingatlanpiaci szakértők szerint mindössze a kifizetett összeg alig több, mint felét, 5-7 millió eurót ér –, azért vette meg a magyar állam, hogy

a 2024-es elnökség alatt helyet biztosítson a kiemelt programoknak.

„Az ingatlan a Belga Királyság államának központjában, az EU-negyeddel határos városrészben, a legfőbb uniós intézmények székhelyeitől 10-15 perc sétatávolságra helyezkedik el, így mindenképpen mutatja Magyarország elköteleződését az erős belgiumi, európai érdekképviselet mellett, amelyet minden partnerünknek tisztelnie kell”

– nyilatkozta az Indexnek Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete.

Az épület központi elhelyezkedését jó mutatja, hogy közvetlen közelében található a Parlament, a Miniszterelnöki Hivatal, a Belga Királyi Akadémia és az amerikai nagykövetség. Olyan ez, mintha egy másik állam Budapesten az Alkotmány utca és a Szabadság tér közötti területen venne meg egy nagy múltú épületet.

Maga a nagykövet is elismerte, hogy

az Európai Unió legtöbb államában ma már elképzelhetetlen lenne,

hogy az adott ország kormányzati negyedének szívében egy ilyen presztízsű egyedi épülethez jusson egy másik ország.

Az érvényes ütemterv szerint 2024 júniusára – tehát a magyar elnökség kezdetére – befejeződik az épület teljes felújítása. 2025-től pedig – kormányzati döntéstől függően – különböző diplomáciai és kulturális célokat fog szolgálni az épület.

Valódi Hírek