Mi lesz ebből? Olyat állított az orvoskamara elnökjelöltje, amit Orbán biztosan nem akart hallani

Elárult pár fontos részletet.

Az utóbbi hónapokban sorra számoltunk be a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és az Orbán-kormány közötti feszültségről. Bár már nem kötelező a tagság, a MOK elnöke, Kincses Gyula áprilisban arról nyilatkozott, hogy több mint 33 ezer fő, azaz az orvosok több mint 2/3-a jelezte, hogy saját, szabad akaratából a szervezet tagja akar maradni. Takács Péter államtitkár később közölte, hogy a feszült viszony ellenére megmaradt a párbeszéd a kormány és a szervezet között.

Szombaton elérkezik az elnökválasztás napja a MOK-nál, a szervezet alelnöke, Álmos Péter is indul a posztért. A 24.hu-nak a minap elmondta, hogy a kamara az elmúlt ciklusban sok célját elérte, neki személy szerint nem szerepelt az eredeti tervei között, hogy indul az elnöki pozícióért.

Mint közölte, a legfontosabb a tagok megtartása és megszólítása lesz a jövőben, és bár a régi csapatból többen lemorzsolódtak, jó, hogy új arcok is bekerülnek. Fontosnak nevezte még az utánpótlást, meglátása szerint ehhez

kell egy olyan üzenet a fiatalok számára, ami bizalomgerjesztő.

A megújítást 5 pillérre helyezné: maradna az érdekképviselet, törekednének a bérek értékállóságának megőrzésére, emellett pedig kiemelte, hogy lesznek olyan érdeksérelmek, amelyeket képviselniük kellene. Továbbá közelebb vinné a kamarát a betegágyakhoz, sőt applikáció fejlesztését is tervezi.

Emellett fontos lenne a szervezet társadalmi szerepét hangsúlyozni. Rámutatott, hogy az orvostársadalom is fáradt, szinkronba kell hozni a társadalmat és a kimerült szakembereket.

A negyedik pillér lenne a kamara átalakítása, amely meglátása szerint hosszú, lassú, valamint konszenzuson alapuló folyamat kell, hogy legyen. Leszögezte, hogy nem engedhetik meg maguknak a megosztottságot, amely a társadalomban már érzékelhető. Utóbbi kapcsolódik az ötödik pillérhez, a közösségépítéshez.

Mint mondta, a kötelező tagság eltörlésével nem gyengült a kamara, de most olyan képviseletet kell nyújtaniuk, ami miatt megéri tagnak maradni. A kormány tevékenységéhez hozzáfűzte, hogy bár egyes intézkedéseik szakmailag jónak számítanak,

nem szabad engedni,

hogy pártlojalitás vagy más szubjektív viszonyok befolyásolják a szervezet működését.

A tagdíjjal kapcsolatban elmondta: ha a jelenleginél alacsonyabb díjat határoznának meg, az népszerű döntés lenne, ám akkor nem tudnának megfelelő szolgáltatásokat nyújtani. Emellett tervben van egy kamarai ösztöndíjprogram is, így csábítanák a fiatalokat a csatlakozásra.

Az utóbbi időszak csúcspontjának nevezte a bérek rendezését és a hálapénz kifizetését. Ugyanakkor ezt véleménye szerint beárnyékolta a szolgálati jogviszonyról szóló törvény – ez ugyanis sok olyan elemet tartalmaz, amely kapcsán nem kérték ki a kamara véleményét.

Elárulta: Orbán Viktor ígéretet tett a hálapénz megszüntetésére, az orvosbérek rendezésére, valamint arra, hogy az egészségügy átalakításába bevonják a szervezetet, ám

az utolsó sosem teljesült.

Meglátása szerint politikai művelet zajlott, és bár az évek alatt a kormány gyakran tájékoztatta a kamarát a tervezett jogszabályokról, ez nem feltételez egy partneri viszonyt. Álmos Péter szerint ilyen helyzetekben jobb egy hosszabb tárgyalás, amely során jobban érvényesülhetnek a szakmai szempontok. Rámutatott, hogy az utóbbi időben a betegek gyakran a magánegészségügyhöz fordulnak, az állami egészségügy pedig visszaszorul.

„Az én orvosom” elnevezésű kampányról annyit elárult: a cél, hogy a lakosság érezze, aki orvos lett, az hivatástudatból vált azzá, a betege és a szakemberek között pedig fontos a párbeszéd az esetenként előforduló súrlódások miatt.

Valódi Hírek