DK: Az árnyékkormány állami kármentesítő alapot hozna létre az Óbudai Gázgyár szennyezése miatt (+videó)

Rákkeltő anyagok folynak bele a Dunába nap mint nap.

Az Orbán-kormány bűnös tétlensége miatt súlyos szennyezés fenyegeti a kétmilliós Budapest ivóvízbázisát. Az egykori Óbudai Gázgyár mellett ugyanis rákkeltő arzént, benzolt, és más mérgező anyagokat talált a Greenpeace – hívta fel a figyelmet Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter szombaton.

Hozzátette: ezek mennyisége többszörösen – akár százszorosan és ezerszeresen is – meghaladja az egészségügyi határértékeket. Ezek a veszélyes anyagok beszennyezték a talajt és a talajvizet, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a budapesti partszakasz levegőjét is.

„Itt állunk a volt Óbudai Gázgyár területe mellett, ahol súlyosan szennyező és mérgező anyagok folynak bele a Dunába”

– közölte Kocsis-Cake Olivio, kiemelve: a Greenpeace a közelmúltban mintát vett az itteni anyagokból és kimutatták, hogy az egészségre és az idegrendszerre káros, rákkeltő anyagok folynak bele a Dunába nap mint nap.

Az árnyékkormány szerint

állami kármentesítési alapot kell létrehozni a kormányváltás után,

hogy soha többé ne fenyegethesse a magyar emberek ivóvizét egyetlen környezetszennyező nagyvállalat sem – ismertette.

„Emellett szigorúan büntetnénk, illetve kármentesítésre kényszerítenénk azon vállalatok jogutódjait és tulajdonosait, akik a cégek megszűnése, üzemeik bezárása után környezetpusztító és egészségre káros hulladékot hagynak hátra”

– hangsúlyozta, hozzátéve: az Orbán-kormány azonban semmit sem tesz a Budapest ivóvízét fenyegető rákkeltő anyagok szivárgása ellen,

nem fordít állami pénzt a volt Óbudai Gázgyár kármentesítésére.

„Ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Mindenható vállalati profit helyett a környezetszennyezés felszámolását, erős államot és szigorú környezetvédelmi jogszabályokat,

a milliárdos elit helyett igazságos és zöld Magyarországot akarunk!”

– húzta alá.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek