Nincs vége: Szijjártó nagyon súlyos bejelentést tett, érik a hatalmas felháborodás (+videó)

Magyarországé a kontinens legversenyképesebb beruházásösztönzési rendszere – állította.

A Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat „nagyjából” (?) 39 milliárd forintos beruházásának eredményeként 450 új munkahely jön létre Jászfényszarun – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A tárcavezető azt mondta: a cég elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani a városban, ez már a jövő év első negyedében megkezdődik, ezzel párhuzamosan pedig

új üzemcsarnok építését is tervezik.

A mintegy 39 milliárd forintos beruházást az állam hétmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 450 új munkahely létrehozásához – tájékoztatott Szijjártó.

A Zhejiang Shuanghuan Driveline piacvezető lesz Európában az elektromos autók motorjaihoz szükséges fogaskerekek és tengelyek gyártásában – jósolta.

„Tehát itt van egy újabb kínai beszállító,

amely a nagy nyugati vállalatokat, a Teslát, a Volvót és a Scaniát fogja ellátni. Mindebből látszik, mekkora butaságot beszélnek és mekkora károkat okozhatnak azok az európai politikusok, akik a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának szükségességéről beszélnek”

– magyarázta.

Szijjártó Péter úgy hiszi, „a helyzet az, hogy a kelet-nyugati együttműködés a valóságban, a mindennapi életben, a gazdaságban folyamatosan erősödik”. Az ezért felelős szereplők ebben nem veszélyt, hanem lehetőséget látnak – fűzte hozzá.

„Így vagyunk ezzel mi, magyarok is. A kelet-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget látunk.

Nem a Kínával való együttműködés a veszélyes, hanem annak a hiánya”

– rögzítette.

Úgy vélekedett: a következő időszakban azon országok lesznek sikeresek, amelyek „megértik”, hogy Kelet és Nyugat együttműködését erősíteni kell.

Kitért rá, hogy

„a magyar–kínai gazdasági együttműködés rekordjai évről évre dőlnek meg”.

Magyarország Kína első számú beruházási célpontja Közép-Európában, a kelet-ázsiai ország pedig idén már hazánk második legfőbb importforrása Németország után – jegyezte meg.

Kijelentette:

„Magyarországé a kontinens legversenyképesebb beruházásösztönzési rendszere”,

és – fogalmazott – az is fontos, hogy a kormány képes ellenállni mindenfajta külső „nyomásgyakorlásnak”.

„Soha nem fogjuk elfogadni azt, hogy valaki kívülről akarja nekünk megmondani, ide milyen beruházás jöhet, vagy milyen nem”

– hangoztatta.

„Önök egészen biztosak lehetnek abban, hogy itt önöket semmifajta diszkrimináció nem fogja érni. Mi tisztelettel tekintünk minden, Kínából és bárhonnan máshonnan Magyarországra érkező beruházásra!”

– esdekelt a kínai vállalatvezetőknek, kívánatosnak nevezve az újabb akkumulátorgyár-beruházásokat.

„Ez az észszerű külpolitika és gazdaságpolitika teremti meg a lehetőségét annak, hogy Magyarország, a magyar gazdaság a rendkívül nehéz európai és globális körülmények közepette is képes növekedési pályán maradni”

– fogalmazott az Európa-rekorder inflációt és recessziót produkáló magyar gazdaság „növekedési pályájáról”.

Arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió politikai döntései nyomán 2035-től kizárólag elektromos autók kerülhetnek forgalomba a kontinensen azzal az indokkal, hogy csakis így lehetséges a zöld átállás. Azt mondta, a világ károsanyag-kibocsátásának 20 százalékát a közlekedés adja, és annak pedig mintegy 70 százalékát a közúti közlekedés, úgyhogy ez az érvelés „még akár igaz is lehet”.

Mindenesetre – magyarázta – „teljesen új irányba állt az európai gazdaság”, és rendkívül éles ipari és beruházási verseny indult meg, amely meg fogja határozni, hogy mely országok lehetnek majd a szektor forradalmi átalakulásának bajnokai.

„A kérdés az, hogy hol alakulnak ki az európai zöld ipar következő központjai, és hol jönnek létre a jövő autógyárai és az ő beszállítóik. Magyar szempontból pedig úgy tehetjük fel ezt a kérdést, hogy vajon Magyarországon tíz év múlva is lesz-e autóipar”

– mondta.

„Mivel mi erre a kérdésre igennel akarunk válaszolni, ezért úgy döntöttünk, hogy

benevezünk abba a versenybe, hogy ki tudja a legtöbb elektromos autóipari beruházást magához vonzani”

– jelentette ki.

Végezetül üdvözölte, hogy hazánkban jelen van mindhárom nagy német prémium autómárka, valamint a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt is elkötelezte magát Magyarország mellett.

Mint ismert, Orbán Viktor kormányának legfőbb célja – a hatalom megtartásán túl –, hogy hazánkat akkumulátorgyártó-nagyhatalommá változtassa. Feltett szándékuk, hogy a 93 026 négyzetkilométernyi területű Magyarország szolgálja ki a jövőben Európa valamennyi akkumulátorgyártással foglalkozó vállalatát. A kormányzati törekvést rengeteg kritika éri, ezekről rendszeresen beszámolunk.

Megjegyezzük, a szakértők a kezdetek óta felhívták arra figyelmet, hogy az egyébként – finoman szólva is – vitatható kormányzati elképzelés rengeteg veszélyt hordoz magában. A lakosok országszerte felemelték szavukat a gomba módra szaporodó kínai gyárak ellen, több baleset is történt, halálesetek is bekövetkeztek. Úgy tűnik, a magyar kormány számára bárminél fontosabb a kínai érdekek kiszolgálása, bár ennek súlyos következményei lesznek, amelyet leginkább a magyarok fognak megfizetni – és most kivételesen nem pénzben.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek