Hatalmas botrány: Lenyúlja a friss Nobel-díjas magyar tudóst az Orbán-kormány

Krausz Ferenc kutatóközpontjáról is döntöttek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd este nyújtotta be „Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról” című törvényjavaslatot, amely szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter azt javasolja, hogy a kutatóhálózat kilenc tagú Irányító Testülete helyett annak elnöke

egy személyben dönthessen

a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, illetve megszüntetéséről.

A törvényjavaslat szerint a testület elnöke hagyja jóvá ezen intézetek céljait, feladatait, szervezeti és működési szabályait, és működtet majd „az igazgatási tevékenység ellátására valamennyi kutatóhelyre kiterjedő komplex szervezet- és vállalatirányítási rendszert”. A törvényjavaslat indoklásból kiderül, mindezt a májusban kinevezett elnök, Gulyás Balázs neurobiológus professzor kezdeményezte „a kutatóintézet-hálózat irányításával kapcsolatos folyamatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében”.

Figyelemre méltó tény, hogy a csökkentett hatáskörű Irányító Testületből kizárják a vezetőket, akik gyakran a legtekintélyesebb kutatók. Az eddigi szabályozás az volt, hogy a nyolc tagból legalább kettő a kutatóközpontok és kutatóintézetek vezetője vagy dolgozója kell legyen,

a jövőben viszont a vezetők nem kerülhetnek be, csak beosztottak.

További változás, hogy módosul a Magyar Kutatási Hálózat neve is, amely a jövő évtől HUN-REN lesz, amely a Hungarian Research Network rövidítése.

A javaslat arra is kitér, hogy az idei fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központját

megkapná a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány.

Mint ismert, Krausz Ferenc októberben kapta meg munkájáért a Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért. A tudós Németországban él, 2003 óta a Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként dolgozik.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek