Földrengés rázta meg Heves vármegyét – kimenekültek házaikból az emberek

A lakosság is érezte, ahogy megmozdult a föld.

A heol.hu hírportál számolt be róla, hogy egy felsőtárkányi Facebook-csoportban közzétett bejegyzés szerint földrengést éreztek kedden este nyolc óra körül. Az információk szerint volt, aki megijedt és kiszaladt a házból, mások a kanapén ülve érezték a rengést. Az egyik hozzászóló pedig azt írta, az egész olyan volt, mintha egy tehervagon száguldott volna a ház mellett.

Földrengés volt Egertől mintegy 14 kilométerre észak-északkeletre kedden 19.54-kor – erősítette meg a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-nek.

Azt írták,

a 2,7-es magnitúdójú földrengést Felsőtárkány településen a lakosság is érezte.

Az obszervatórium közlése szerint a területen nem ismeretlenek a földrengések. A legutolsó nagyobb rengésre 1925. január 31-én került sor, amely 5.3 magnitúdójú volt és kb. 5 km mélységben alakult ki és károkat okozott Eger és Ostoros térségében. A jelenlegi rengés szerencsére ennél lényegesen kisebb erősségű volt – tették hozzá.

„A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint 2023. november 14-én 19:54 perckor 2,7-es magnitúdójú földrengés keletkezett Egertől mintegy 14 km-re észak-északkeletre”

– írták a katasztrófavédelem vonatkozó bejegyzésében.

(BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek