Sokkoló: Januártól újabb nagy drágulási hullám várható a boltokban

A mostani inflációs számnak is szomorú az oka.

Januárban újabb áremelkedésekre kell számítani, ugyanis

40 forinttal fog nőni az üzemanyagok ára a jövedéki adó megemelése miatt,

valamint az új hulladékkezelési rendszer is növelni fogja sok termék árát. A pénteken bejelentett októberi 9,9%-os inflációs mutató mögött is valójában a hatalmas keresletcsökkenés áll, mert elfogyott az emberek pénze – derült ki a Szabad Európa elemzéséből.

Horváth András, az MBH vezető elemzője elmondta a lapnak: a forinterősödés és a csökkenő kereslet, azaz

az emberek pénzének fogyatkozása

miatt lett októberre 10% alatti az áremelkedés. Érdemes hangsúlyozni, hogy ez még mindig azt jelenti, hogy a már egyébként is magas tavaly októberi árakhoz képest mégis tizedével drágábbak a termékek.

Az elemző azt is hangsúlyozta, hogy ha jelentős lesz a béremelés januártól, az növelni fogja a boltokban a keresletet, az pedig ismét inflációnövelő hatással fog bírni. Szerinte a teljes 2023. évi átlagos árszínvonal-emelkedés várhatóan

17,8% lesz.

Megkérdezték Virovácz Pétert, az ING vezető elemzőjét is. Ő is 17,8%-os inflációra számít az idei évre, viszont ő azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásoknál most is 13,2%-os a mutató, azaz jóval az átlag felett drágulnak ebben a szektorban az árak.

Ő arról is beszélt, hogy az új hulladékkezelési törvény, amely alapján januártól betétdíjas visszaváltási rendszer indul, szintén komoly inflációnövelő hatással fog bírni.

Az elemző azt is hangsúlyozta, hogy az infláció mértékének csökkenő ütemű emelkedése elsősorban amiatt van, mert éves alapon 7,3% volt a kiskereskedelmi forgalomban a visszaesés. Magyarra lefordítva:

kevés elkölthető pénze maradt az embereknek, ezért nem növekednek gyorsabban az árak.

Ebből az is következik, hogy ha az emberek kicsit jobban kezdenek majd élni, a gazdaság talpra áll, akkor ismét magas inflációra kell számítani.

Valódi Hírek