Hogy mi? Orbán Balázs úgy értesült, Magyarországra példaként tekintenek

Új könyve kapcsán mondott néhány furcsaságot.

Magyarországnak az elmúlt évtizedes erősödése alkalmat teremtett arra, hogy a következő évtizedekben egy nagy ugrást hajtson végre, és valóban csatlakozzon a fejlett országok táborához, továbbá

regionális középhatalmi státuszt érjen el

– mondta Orbán Balázs csütörtökön Párizsban.

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette: ehhez az országnak ellen kell állnia a kiújuló hidegháborús logikáknak, a világ átrendeződése kapcsán felbukkanó ellenségeskedésnek, és a gazdasági kapcsolatok megszakítására épülő stratégiai nyomásnak.

„Nekünk egy konnektivitásalapú gazdasági stratégia kell, nyitottnak kell lennünk az új technológiák irányába,

Magyarországot gazdasági, kulturális, politikai értelemben találkozási hellyé kell tennünk,

és ebből kell azt a gazdasági felhajtó erőt összegyűjtenünk, ami igazán sikeressé tesz minket a következő évtizedekben”

– fogalmazott a politikus, majd megjegyezte, hogy ennek a stratégiának is része az identitásunk és a nemzeti érdekeink előtérbe állítása.

Orbán Balázs a párizsi magyar külképviselet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen mutatta be A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvének francia nyelvű változatát.

Elmondta, hogy előkészület alatt áll a kötet második része, amely Huszárvágás, a magyar konnektivitás-stratégia címmel várhatóan karácsony előtt a boltokba kerül. Amíg az első kötet a sikeres magyar stratégiához szükséges alapelvekről szól, addig a második rész a gazdasági kérdésekre és a geopolitikára fókuszál – osztotta meg.

„Ez a könyv lesz az első komplex elemzés arról, hogy a változó világrendben mi lehet a magyar érdek”

– mondta a politikai igazgató.

A fordítással kapcsolatban megjegyezte:

„Azt tapasztalom, hogy minden kultúrkörben az emberek kapcsolódni szeretnének a könyvben írtakhoz.

A konzervatív jobboldali, klasszikus liberális körökben azok, akik számára fontos a nemzetállam és az identitásnak a megőrzése, példaként tekintenek Magyarországra még akkor is, ha a könyvem arról szól, hogy nem létezik példa, s mindenkinek a saját útját kell járnia. Mégis ebből a történetből szeretnének töltekezni”

– vélekedett.

A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című kötet alapvetése az, hogy több mint ezer év után „most van az idő, hogy Magyarország végre visszanyerte a szuverenitását és felelős saját döntéseiért”

– ismertette Orbán Balázs.

Véleménye szerint bár ezzel ellentétes véleményeket fogalmaznak meg sok helyen, most kell saját stratégiát alkotni, amely a történelmünkből, a kulturális hagyományainkból, valamint a geopolitikánkból épül.

Magyarország kiáll a saját igazáért – tette hozzá ismételve a kormány már jól ismert álláspontját, miszerint hisznek a család megerősítésében.

„Bár Brüsszel és a nagy nyugati erőközpontokkal folytatott viták során érzékeljünk, hogy óriások törnek ránk, és Góliátokkal szemben kell védekeznünk, jól látszik, hogy van egy nagyon komoly réteg minden országban, így Franciaországban is, amely egy komoly konzervatív réteg és nagyon hasonlóképpen gondolkodik, és nagyon hasonlóképpen képzeli el a sikeres politika alapjait, mint a magyar jobboldali konzervatív kereszténydemokrata kormányzati alapok”

– fogalmazott.

Mint mondta, Európa nem ura saját magának például az orosz–ukrán háború, vagy akár a Kínával való gazdasági kapcsolatok terén, külső erők hatására folytat olyan politikát, amely nem jó a kontinensnek.

Reményei szerint az Európa jövőjéről való gondolkodásban nagyon erős intellektuális bázisokat lehet találni Európában, és azokkal a szuverenista (függetlenségpárti – szerk.) erőkkel, amelyek a nemzetek Európájában hisznek és egy nemzeti alapon együttműködő Európát akarnak, a közelgő európai parlamenti választásokon az együttműködést meg lehet majd erősíteni.

(MTI)

Valódi Hírek