Figyelem! Szijjártó Péter nagyon rossz hírt közölt minden magyarral – erre kell készülni (+videó)

Guatemalai hallgatók tanulhatnak majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken – tudatta.

Magyarország és Guatemala együtt áll ki a keresztény értékek és a hagyományos családmodell mellett a nemzetközi politikai színtéren, még ha ezért a liberális fősodor nem is kíméli a két országot – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közlése szerint csütörtökön Guatemalavárosban.

A tárcavezető úgy fogalmazott, a mostani vizit „diplomáciatörténeti esemény”, mert a két ország között még soha nem került sor magas szintű látogatásra semelyik irányban.

Hozzátette: Magyarországot aggodalommal töltik el a közelmúlt globális fejleményei, súlyosbodnak a biztonsági kihívások, illetve a világpolitikát is „egyre inkább az ellenségeskedés, a kioktatás, az egymás belügyeibe való beavatkozás határozza meg a partnerség helyett”.

„A jelek egyre inkább sajnos abba az irányba mutatnak, hogy a világ újra a blokkosodás irányába halad.

Ami nekünk, magyaroknak nagyon rossz hír,

mert ha valakinek, akkor nekünk, közép-európaiaknak van tapasztalatunk arról, hogy milyen az, amikor a világot blokkokra szabdalják”

– fogalmazott.

Azt mondta, hogy ehelyett hazánk „kiegyensúlyozott, kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló nemzetközi rendet tartana kívánatosnak”.

„Mi azt szeretnénk, ha az új világpolitikai korszak

a konnektivitásról, az összeköttetésekről, a kulturált, civilizált együttműködésről szólna”

– hangoztatta Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország és Guatemala jövőbeni kapcsolatait is erre szeretnék felfűzni.

Rámutatott: a két ország rendkívül messze, több mint tízezer kilométerre van egymástól, ezért az együttműködés legbiztosabb alapját az emberek közötti kapcsolatok tudják adni. Tudatta, hogy „ennek megfelelően” a felek véglegesítik azt a megállapodást, amelynek nyomán évente

20 guatemalai hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken.

Kitért rá, hogy egyre aktívabb a kétoldalú gazdasági együttműködés, a kereskedelem értéke tavaly a korábbi duplájára emelkedett, és elérte „a rekordnak számító” hétmillió dollárt, de idén is 19 százalékos bővülést regisztráltak. Az első magyar vállalatok már meg is jelentek a guatemalai piacon, az egészségipar, az élelmiszeripar, illetve az informatika területén – tájékoztatott.

A miniszter ezután elpanaszolta: a globális liberális mainstream „folyamatos nyomás, folyamatos támadás” alatt tartja

a hazánk által alapvetőnek tartott értékeket.

„Magyarország már több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkezik, és egy családokra alapuló társadalmunk van, ezért keressük az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek szintén kiállnak ezen, számunkra fontos alapvető értékek mellett, és

Guatemala is ilyen ország”

– jelentette ki.

„Guatemalával együtt állunk ki a világpolitikai színpadon a keresztény közösségek mellett, a keresztény értékek mellett és a család intézményének megvédése érdekében”

– figyelmeztetett.

Úgy vélekedett, „a liberális mainstream” nem kíméli azokat az államokat, amelyek készek a kiállásra ezekben az ügyekben, ezért a magyar és a guatemalai kormány szoros együttműködést folytat e téren a globális porondon.

Szijjártó Péter elmondta, mindkét országot súlyos aggodalommal tölti el a közel-keleti fegyveres konfliktus, amelynek a kiindulópontja, hogy Izraelt brutális terrortámadás érte.

„Nemcsak Izraelnek, hanem az egész világnak is az érdeke, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő. Ugyanakkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez a konfliktus semmiképp se alakuljon át országok közötti háborúvá, mert annak kiszámíthatatlan hatásai lennének”

– mondta, hozzátéve: az egész nemzetközi közösségnek felelősségteljesen kell viselkednie az eszkaláció elkerülése érdekében, az ugyanis

a történelem egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját eredményezhetné.

„Messze vagyunk egymástól földrajzilag, de látszik, hogy az együttműködésnek, a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésnek igenis van értelme. Fontos, hogy Magyarország a tőle földrajzilag távol lévő országokkal is, főleg ha azonos értékeket képviselünk, a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn, ez erősít minket a nemzetközi politikai viszonyrendszerben”

– értékelt.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)

Valódi Hírek