Világítás a fürdőszobában

A fürdőszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége, a megvilágítása pedig több szempontból is fontos. A fürdőszobatükörnél fontos az arc láthatósága olyan fontos tevékenységekhez, mint a sminkelés és a borotválkozás. Egyébként pedig a jól eltalált hangulatvilágítás a kádnál vagy a zuhanyzóban felér egy otthoni wellnessezéssel, tehát ennek megtervezésére és kialakítására is érdemes időt és energiát fektetni, hiszen a fürdő az a hely, ahol a nap kezdődik és végződik.

Fényforrások a fürdőszobában

A Fürdőszoba-Szaniter Shop fürdőszobai világításhoz kapcsolódó termékei közül beszerezhetjük a tökéletes fényforrásokat. Ennek alapja lehet egy központi világítótest, például mennyezeti lámpa vagy süllyesztett lámpák, amelyek megvilágítják az egész fürdőszobát.

Mint már említettük, funkcionális fényforrás is elengedhetetlenül szükséges. Fontos a tükör körüli megvilágítás a sminkeléshez és borotválkozáshoz. Ezt lehet oldallámpa, tükör feletti lámpatest vagy a tükörbe integrált világítás.

Opcionális, de hangulatot teremtő lámpákat is használhatsz, például LED-szalagokat vagy falikarokat a relaxációs fürdőzéshez.

Biztonsági szempontok

A fürdőszobai világításnak – részben jogilag is szabályozott – biztonsági követelményeknek is meg kell felelniük. Az összes lámpatestet és elektromos berendezéseket megfelelően be kell burkolni, szigetelni, hogy megakadályozzuk a víz, illetve a pára bejutását, ami meghibásodáshoz, rosszabb esetben súlyos balesethez is vezethet.

Tehát az esztétikai és gyakorlati szempontok mellett, miszerint a fürdőszobai környezetbe illeszkedő, a szükséges funkciókat ellátó világítótesteket válasszuk, a biztonsági szempontokra is oda kell figyelni. A fürdőbe csak olyan lámpatest kerülhet, ami ellenáll a pára és a nedvesség okozta károknak.

Funkcionális világítás a fürdőben

A világítás egyik legfontosabb feladata a fürdőszobai tükör előtt álló alak arcának megvilágítása, mely többféleképpen is történhet.

Az oldalra felszerelt lámpák a tükör mellett vagy fölötte biztosítják a megfelelő fényt a sminkeléshez vagy borotválkozáshoz.

Ma már kaphatunk olyan tükröt is, amely beépített világítással rendelkezik, sőt, ha pénztárcánk engedi, vehetünk egyéb okos funkciókkal felszerelt modelleket is.

A LED szalagok – sok más helyzethez hasonlóan – ez esetben is remek megoldást kínálnak: könnyen felszerelhetők a tükör köré, akár a keretbe rejtve, a megvilágítás és a dekoráció érdekében.

A LED-es világítás ideális a fürdőszobai szekrények megvilágításához is, mert hatékony, hosszú élettartamú és alacsony hőtermelésű. A szekrényben található LED-es világítás segít megtalálni a tárolt dolgokat, valamint a helyiséget összességében is jobban megvilágítja.

Fontos megjegyezni, hogy a fürdőszobai világítás tervezése során figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat és előírásokat, valamint a fürdőszoba méretét és kialakítását. A megfelelő fürdőszobai világítás nemcsak a funkcionalitást szolgálja, hanem a biztonságot és a kényelmet is.