Egy szempillantás alatt leleplezték Nagy Márton kamuját: Gyorsan kiderült, hogy nem mondott igazat

Miben reménykedett?

Horvátországban, Ausztriában és Szerbiában is magasabb árat kell fizetni az üzemanyagokért, mint hazánkban.

– ezt a kijelentést Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tette, amikor a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőivel, köztük a Mol képviselőivel értekezett még november 2-án. Ugyanott azt is mondta, hogy a magyar üzemanyagárak régiós szinten is versenyképesek.

A Lakmusz tényellenőrző portál a hivatalos adatokat átnézve azonban arra jutott, hogy a miniszter nemes egyszerűséggel hazudott.

A közlemény időpontjában ugyanis

a 95-ös benzin Horvátországban és Szerbiában is olcsóbb volt, mint Magyarországon.

És így volt ez ráadásul más régióbeli, Magyarországgal szomszédos országban is.

A portál az Európai Bizottság hetente frissülő adatbázisában nézett utána az említett uniós országok, tehát Ausztria és Horvátország adatainak. Ugyanott utánanéztek más, régióbeli országoknak is, és azt találták, hogy azon a héten a benzin Romániában, Szlovéniában és Lengyelországban is olcsóbb volt, mint itthon.

Mivel Szerbia nem uniós ország, ezért más forrásokból tájékozódtak az ottani árakról. A bel- és külkereskedelemért felelős szerb minisztérium hivatalos közleménye szerint

a szerb benzinárak is alacsonyabbak voltak abban az időszakban.

A gázolaj tekintetében már nem ennyire tiszta a helyzet, ott országonként eltérő, hogy igaznak bizonyul-e Nagy Márton állítása, vagy sem. De ez esetben is többségben vannak azok a helyek, ahol olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon, mint ahol nem.

Valódi Hírek