A neves politikai elemző súlyos tényre hívta fel a figyelmet L. Simon László kirúgása után

Ez állhat a háttérben.

Szentpéteri Nagy Richard úgy látja, L. Simon László kirúgása nem figyelmeztetés a kormánnyal szembeszállók felé, sokkal inkább egy választóknak címzett üzenet.

„Egyértelmű, hogy nem kultúrpolitikai vagy munkáltatói, hanem

politikai döntés L. Simon László leváltása”

– mondta Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának menesztésével kapcsolatban a Népszavának.

Közölte, az is nyilvánvaló, hogy erről nem Csák János miniszter, hanem Orbán Viktor határozott. Szerinte ez természetes, egy nemzeti múzeum főigazgatójának személye más országokban is kormányfői hatáskör. Bizonyos, hogy a British Museum vezetőjének kinevezéséhez vagy menesztéséhez a brit miniszterelnök tudta és beleegyezése szükséges – tette hozzá.

Felhívta rá a figyelmet, hogy ezzel a döntéssel az Orbán-kormány ismét tetszeleghet a „védelmező” szerepében, csak most nem a háborútól vagy a menekültektől óvja meg az embereket, hanem – fogalmazott ironikusan – az „erkölcsi zülléstől„.

„A liberális értelmiség ezúttal is beleállt egy politikai szempontból teljesen indifferens témába, amivel, ahogyan korábban már annyiszor,

ezúttal is a Fidesz malmára hajtotta a vizet”

– jelezte Szentpéteri Nagy Richard, hozzátéve: az ellenzék morális kérdést kreált az ügyből, holott a hatalom mindig politikai szempontok szerint dönt. Úgy látja, ebből a szempontból megint csak a kormány könyvelhet el sikert.

Mert lehet, hogy mondjuk 30 ezer helyett 60 ezren nézték meg a sajtófotó kiállítást, amely elvileg az eszement szabály ellen tiltakozók győzelmét jelentené, csakhogy

a Fidesz ez esetben sem a tárlat iránt érdeklődők marginális csoportja, hanem az egész társadalom felé kommunikált

– mutatott rá.

Elmondta, miután a sajtó felkapta a tiltakozást, a téma a kormány válaszával együtt olyanokhoz is eljutott, akik azt sem tudták, hogy van egy ilyen kiállítás, vagy ha mégis, nem érdekelődtek iránta.

„Ráadásul ismét ki lehetett játszani a Budapest-kártyát a vidéki szavazók felé: tessék, a főváros Szodoma és Gomora, de mi megakadályozzuk, hogy az egész ország ilyenné váljon”

– emelte ki, jelezve, nem véletlen, hogy a kormány megint egy, a Mi Hazánk által felkapott ügy mellé állt: a szélsőjobboldali párt egyébként is a Fidesz szüleménye, hiszen így Orbánék azt a látszatot kelthetik, hogy a Fidesz középen áll.

„Normál esetben persze kínos lenne egy valóban jobbközép pártnak, hogy szélsőséges témákat vállal fel, de a hazai viszonyok között ez egyáltalán nem meglepő, és már régóta bebizonyosodott, a Fidesz-KDNP-s választókat sem zavarja, legalábbis a nagy többségüket bizonyosan nem.

Rövid távon a liberális értelmiség és az ellenzék egy része háborog, sőt, akár úgy is tűnhet, nevetségessé teszi magát a hatalom, de hosszú távon

a közhangulatot sikerül rendre a saját irányába befolyásolnia,

hiszen nem morális, hanem politikai kérdésként kezeli az ilyen témákat, ami azt is jelenti, hogy bármikor 180 fokos fordulatot is tehet, ha az érdeke hatalmi szempontból úgy kívánja”

– mondta az üggyel kapcsolatban az elemző.

Valódi Hírek