Mire készül a magyar hadsereg? A honvédelmi miniszter mindent elárult (+fotók)

Ez a tervük Orbánéknak.

A magyar haderőt ütőképessé, a hadiipart pedig versenyképessé kell tennünk, mert ez az ország biztonságának garantálása mellett a gazdaság növekedését is szolgálja – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf hétfőn Budapesten.

A honvédelmi miniszter a védelmiiparibeszállító-fejlesztési program konferenciáján, a Bálna Honvédelmi Központban azt fejtegette, hogy a korábbi kormányok – szerinte – elhibázott katonapolitikája eredményeként a Magyar Honvédség leépült.

A 2010-es kormányváltás után az Orbán-kormány „felismerte”, hogy a magyar emberek védelmének garantálásához a haderőt meg kell erősíteni, az önálló védelmi ipart pedig vissza kell építeni, ezért indult el 2016-ban a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek végrehajtása mellett a kormány továbbra is elkötelezett – fogalmazott a tárcavezető.

Meglátása szerint mára a biztonsági helyzet megváltozott és folyamatos a bevándorlási -nyomás az országon, így a haderő és védelmi ipar fejlesztéséről szóló, időben meghozott döntés napjainkra helyzeti előnnyé, stratégiai lehetőséggé vált Magyarország számára.

Elmondta:

a védelmi ipar fejlesztése érdekében számos nagyvállalattal kötöttek stratégiai megállapodást,

és hoztak létre vegyesvállalatot, például a Rheinmetall-lal, a Dynamit Nobel Defence-szel, az Airbus Helicoptersszel vagy a török Nurol Makinával.

A miniszter megosztotta: a cél az, hogy

a magyar tulajdonú vállalatok minél nagyobb arányban tudjanak bekapcsolódni a védelmi ipari fejlesztésbe és termelésbe,

és minél több magyar vállalat érjen el NATO-beszállítói minősítést, hogy szakértelmével, tapasztalatával, innovatív ötleteivel hozzá tudjon járulni a nemzeti ellenállóképesség növeléséhez.

A politikus nyilatkozata szerint ennek érdekében szervezték meg a beszállítófejlesztési programot, és alakították ki a támogató intézményrendszert. A program pályázati rendszerben fog működni, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat pedig az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni – részletezte.

A miniszter továbbá tájékoztatott: szeretnék elérni, hogy a védelmi iparágon belül a magyar beszállítói arány a jelenlegi duplájára emelkedjen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a védelmiipari beszállító-fejlesztési program budapesti konferenciáján a Bálna Honvédelmi Központban 2023. november 6-án. Forrás: MTI/Kovács Attila

(MTI)

Valódi Hírek