Hatalmas megszorításra készül az Orbán-kormány: Ketyeg az óra a brutális drágulás előtt

Nem igazán akarnak nyilatkozni róla.

Januártól emelne a magyar kormány az üzemanyagok jövedéki adóján. Ahogy korábban írtuk, 2024-ben literenként akár 41 forintos drágulás szemtanúi is lehetünk, mivel Orbán Viktorék szerint „brüsszeli nyomásra” az uniós szintre kell drágítaniuk az üzemanyagot. Ezt az „elvárást” (?) azonban az EU semmilyen fórumon nem hangsúlyozta, így felmerült, hogy ez csupán egy álindok, amelyre hivatkozni tudnak Orbánék.

Az atv.hu a minap érdeklődött a Pénzügyminisztériumnál: arra voltak kíváncsiak, hogy végleges-e az áremelés. Fontos hozzátenni, hogy az uniós szabályozás a benzin esetében 359, a dízelnél pedig 330 euróban határozza meg az ezer literenkénti jövedéki adó szintjét.

Fontos megjegyezni, hogy az adott év jövedéki adó szintjét a megelőző október eleji árfolyamon kell számolni.

Amennyiben Orbánék 420 forint fölötti euróval számolnak, akkor 32,5 forintos emelésről lehet szó, amely az áfával együtt 41 forintot jelent literenként. Ebben az esetben azonban a

benzinnél 14,3 forinttal, a gázolajnál pedig 15,9 forinttal magasabb adóemelést hajt végre a kormány,

mint amennyit egyébként az EU elvárna. Sőt, áfával együtt 18,2 és 20,1 forintos többletről beszélhetünk. 2023 októberében azonban 385,55 körül mozgott az árfolyam, így az előző kalkuláció némiképp sántít, mindez alapján

nem helytálló a 41 forintos emelés.

Varga Mihály tárcája azonban nem erősítette meg a számításokat a portálnak.

„Jövő év január elsejétől Brüsszel előírására emelkedik a jövedéki adó szintje. Mint ismert, Brüsszel évek óta követeli, hogy Magyarország emelje meg az uniós szintnél alacsonyabb jövedéki adó szintjét. Magyarország pedig évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét”

– írták.

„A kormány a háborús helyzet ellenére is megvédi a családbarát adórendszert: megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát”

– tette hozzá a Pénzügyminisztérium.

Valódi Hírek