Bekeményítenek Orbánék: Jelentős változásokról döntött a kormány, jönnek az újabb szigorítások

Tizenötezerszeresére emelnék a bírságok felső határát.

Az Igazságügyi Minisztérium új törvénytervezetet dolgozott ki, amely módosítás leginkább a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárásokat érintené – hívta fel a figyelmet a Portfolio. A tervezet a parlament honlapján jelent meg, ennek értelmében jelentős mértékben növelnék a fogyasztóvédelmi bírságok összegét, mivel a jelenlegi bírságok annyira alacsonyak, hogy azok nem jelentenek valós visszatartó erőt a cégek számára.

Az új törvénytervezet alapján a bírságok alsó és felső határa egyaránt jelentősen emelkedni fog: a fogyasztóvédelmi tételeknél az alsó határ

15 000 forintról 1 millió forintra, míg a felső határ 200 000 forintról 3 milliárd forintra emelkedik.

További változások lesznek a piacfelügyeleti eljárásoknál is, kiemelten azoknál, amelyeknél a fogyasztók testi épségét vagy egészségét veszélyeztető vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértéseket állapítanak meg.

Az új rendelkezést kiterjesztették az online piacterekre is,

ahol a vállalkozás árbevételének 5 százalékáig terjedhet majd a bírság mértéke, amennyiben jogsértéseket állapítanak meg.

A szabályozás emellett tisztázza és kibővíti a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére is. A tervezet érinti az illegális szerencsejáték-szervezést is, amelynek alapján a jövőben blokkolhatnák a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, valamint a fizetési számláknál pénzforgalmi korlátozást is elrendelhetnek.

Valódi Hírek