Valami gáz van? Villámgyorsan közbelépett a kormány, egy hónappal korábban életbe lép az új törvény

Hangulatjavító intézkedés.

Nem január elsejével, hanem december elsejével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege

közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kedd reggeli nyilatkozatában.

Czomba Sándor az M1 reggeli műsorában beszélt arról, hogy olyan javaslat van a kormány asztalán a munkaadók és a munkavállalók jóvoltából, amellyel előre hoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését.

Ezzel párhuzamosan azonban lényegében elvetette a lehetőségét az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatásnak, amelyet a munkaadók év végéig adnának a munkavállalóknak. Czomba Sándor szerint egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a probléma kezelésére, ugyanis – elmondása szerint – épp a minimálbéresek helyzetén nem javítana.

A tárgyalások során a minimálbér 15 százalékos emelését az összes fél elfogadta,

de a 10 százalékos garantált bérminimum-emelés kapcsán vannak még viták. A vállalkozói oldal még a harmadik negyedéves GDP-adatokra vár, amelyeket november közepén teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal, lényegében ettől és a recesszió elkerülésétől tette függővé a bérmegállapodás aláírását.

Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 ezer 400 forintra emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás minimálbér 326 ezerre emelkedne.

Előbbi nettója 176 ezerre, utóbbié 217 ezer ugorhatna 2023. december 1-jével.

 

Valódi Hírek