Rendkívüli lépésre készül Ukrajna: Ettől a plafonon lesz az Orbán-kormány

Véget vetnek ennek a tevékenységnek.

Az ukrán Naftogaz nem hosszabbítja meg a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést – osztotta meg Olekszij Csernyiszov, a vállalat vezérigazgatója a minap a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában. Hozzátette: eddig csak olyan országok miatt folytatódott a szállítás, amelyeknek nincs tengerpartja.

A vezérigazgató mellesleg felszólította az EU-t, hogy

gyorsítsanak azon a folyamaton, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza.

„Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk. És látjuk, hogy Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat. Az energiát fegyverként használták.”

– jegyezte meg Csernyiszov. Meglátása szerint minél előbb mondanak le az európai országok a Vlagyimir Putyinnal való üzletelésről, annál jobb. Ugyanakkor a vezérigazgató is tudja, idő kell az orosz gázfüggetlenség eléréséhez.

Csernyiszov mindemellett hisz abban, hogy

Ukrajna a jövőben a közösség energetikai csomópontja lehet.

„Mindannyian tudjuk, hogy Ukrajnának van egy stratégiai fontosságú eszköze – a föld alatti gáztárolók. A legnagyobbak egyébként Európában – 31 milliárd köbméter. Ezt az európai országok használhatják”

– mutatott rá a vezérigazgató.

Orbán Viktorék mellesleg nagyon ragaszkodnak az orosz gázhoz: a napokban kiderült, hogy a Gazprom még több, összesen 1,3 milliárd köbmétert szivattyúz Magyarországra 2023-ban. Az Eurostat friss adatai szerint a magyar kormány méregdrágán veszi az orosz gázt, majd azt még borsosabb áron juttatja el a lakossághoz.

(via index.hu)

(Kiemelt képünkön Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz vezérigazgatója és Vlagyimir Putyin orosz elnök látható.)

Valódi Hírek