Borul a bili: Rendkívül súlyos bizonyítékok kerültek elő az Orbán-kormány seftjeiről

Minden kiderült.

Több száz közbeszerzést – köztük 58 meghívásos tendert – vizsgált meg az Átlátszó.

Ezek mindegyikét ugyanaz a hajdúböszörményi cég, a Tömb 2002 Kft. nyerte.

Vizsgálatuk nyomán megállapították: szinte mindig ugyanazok a cégek kerültek elő versenytársként, gyakran a közbeszerzési szakértő is közös volt, a pályázatok sikerességét pedig még maga Mészáros Lőrinc is megirigyelhetné. A korrupciógyanús esetek ügyében a Közbeszerzési Hatósághoz és és az Integritás Hatósághoz fordultak.

A Közbeszerzési Hatóság október 9-én közölte: feljelentést tettek versenyt korlátozó közbeszerzési eljárás miatt ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A gyanú szerint 28 ügyben manipulálhatták a közbeszerzéseket, és szinte valamennyi esetben ugyanazok a gazdasági tanácsadók tűntek fel,

a nyertes pedig mindig ugyanaz a cég lett.

A lap egy neve elhallgatását kérő független közbeszerzési szakértőt kért fel arra, hogy vizsgálja meg a Tömb 2002 Kft. által elnyert 446 gyanús közbeszerzési eljárást. Azt írták, nem túlzás azt állítani, hogy a több hónapos munkát jelentő feldolgozás a magyar közbeszerzési korrupciós jelenségek egyik legmélyrehatóbb elemzése lett, ugyanis olyan folyamatokat térképeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy

rendszerszintű korrupció valósult meg a közbeszerzések során.

Emlékeztettek, Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a Bloombergnek még év elején azt állította: „nem a rendszer korrupt, hanem az egyének”.

A Tömb 2002 Kft.

58 nyertes, összesen nettó 5,6 milliárd forint értékű pályázatot nyert el.

A magyar kormánynak kiemelt feladata lenne a korrupció visszaszorítása, hogy Magyarország megkapja az eddig zárolt uniós pénzeket. Ennek érdekében hozták létre az Integritás Hatóságot, amelynek működésével kapcsolatban most a szakértők erős aggályokat fogalmaztak meg.

Valódi Hírek