A világhírű történész lerántotta Orbán nagy tervéről: Ebből komoly balhé lesz

Nagy ára van Putyin barátságának.

A világhírű brit történésszel, Timothy Garton Ash-sel készített interjút a Klubrádió Orbán Viktor pekingi útja kapcsán.

„Európa és a Nyugat irányába tanúsított soha nem látott hűtlenségnek tartom, amit láttam. Hisz akkor találkozott Putyinnal, amikor az ukránok, értem ezen a polgári lakosságot is, nap mint nap ki vannak téve az oroszok rakétatámadásainak. Akkor, amikor az ukrán katonák nap mint nap életüket áldozzák fel a fronton. És ő akkor mosolyogva fotóztatja magát Putyin mellett ülve Pekingben?!”

hívta fel a figyelmet a súlyos tényre.

Mindemellett azt is kiemelte, hogy a miniszterelnök leplezetlenül támogatja Putyin háborúját azzal, hogy találkozott az orosz diktátorral. Elmondta: ezzel egy időben azonban nem csupán az ukránokat érinti a háború, hanem a kárpátaljai magyarokat is, így nekik is árt ezzel a kiállással.

Azaz teljesen tárgyilagosan állíthatjuk azt is, hogy amit tesz, azzal

az ottani magyar kisebbségek elleni agressziót is támogatja Orbán Viktor.

Timothy Garton Ash felvetette: kulcsfontosságú szempont lesz, képes lesz-e az EU számonkérni a jogállamisági problémákat az Orbán-kormányon, vagy pedig továbbra is szemet huny felettük.

Az ember tulajdonképpen alig talál szavakat, látva Orbánnak ezt a szégyentelen és mérhetetlenül illojális magatartását.

– jegyezte meg.

„S akkor még Putyin is rátesz erre azzal, hogy nyilvánosan elmondja, mennyire elégedett, és csak hátra kell dőlnie, miután egy uniós tagországgal sikerült jó kapcsolatot kiépítenie.”

szögezte le.

Végül elmondta: jó jelnek tekinti, hogy a lengyel választást képes volt tisztességtelen körülmények között is megnyerni az ellenzék. „S most Donald Tusk személyében egy olyan kormányfőjük lesz a lengyeleknek, aki maximálisan tisztában van azzal, hogy milyen politikus Orbán Viktor, hisz az Európai Tanács elnökeként volt módja alaposan megismerni – hangsúlyozta a neves brit történész.

Valódi Hírek