Meghalt ifjabb Donáth Ferenc, a kérlelhetetlen demokrata

66 éves volt.

Meghalt ifj. Donáth Ferenc orvos, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke – közölte a család a Klubrádióval szerdán.

Donáth 1956. december 19-én Romániában született, mivel a forradalom bukása után szüleit a Nagy Imre-csoport többi tagjához hasonlóan Snagovba hurcolta a KGB.

2006-ban Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott, 2017-ben Magyar Civil Becsületrenddel tüntették ki a menekülteknek nyújtott önkéntes orvosi segítségért. Korábban az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesületnél is dolgozott a hajléktalanoknak nyújtva egészségügyi segítséget.

„Elhunyt Donáth Ferenc. Orvos és demokrata. Egy snagovi gyerek 56 viharában, a megtorlás kezdődő időszakában.

Aggódva figyelte, hogy éli fel és alázza meg az orbáni hatalom a forradalom és szabadságharc emlékét,

a rendszerváltozás alapjait. A Nagy Imre Társaság budapesti elnökeként őrizte a lángot, és ebben bennem szövetségesre talált. Részvétem a családnak. Nyugodjék békében!”

– így búcsúzott tőle Gréczy Zsolt a Facebookon.

A DK-s Bősz Anett a következő sorokkal búcsúzott:

„Elhunyt Donáth Ferenc. Kérlelhetetlen demokrata, igazi csöndes vagány. Halkszavú erős ember, az elvek és a tettek embere egyszerre. A Nagy Imre Társaság elnöke.

Nagy titkok és tények tudója.

Egy napon, amikor a Ligetvédők bírósági tárgyalására érkeztünk annyian, hogy nem fértünk be a tárgyalóterembe, ő meglátott engem, felállt az ülőhelyéről, és azt mondta: itt a helyed. Neked itt kell lenned. Jóideje gondolom, hogy csak az óriások állnak félre.

De hogy előttem? Azóta még inkább zavarba ejt. Sosem értettem, hogy amikor meglátott egy megemlékezésen, miért köszöntött ennyire meleg szívvel.

Pontosabban: azt értettem, hiszen ilyen volt neki. Mintha úgy várt volna mindig, hogy elvárni sosem várt el. A legnagyobb emberek sajátja.

Mindig megtisztelve éreztem magam, ha csak odaköszönhettem neki. Nagyon fog hiányozni! És nem csak június 16-án vagy október 23-án. Vele együtt az ’56-os emlékezetünk egy része is elment most. Legyen neki könnyű a föld!”

Valódi Hírek